A német a második legkedveltebb idegen nyelv Magyarországon

GettyImages-1220992287
2022.03.28. 21:41
Sprechen Sie Deutsch? Amire egyre többen válaszolják hazánkban, hogy igen, beszélek németül. Magyarországon az angol után a német a második legkedveltebb idegen nyelv. Ezt erősítendő fogtak össze a német nyelvű országok nagykövetségei, kulturális intézetei, hogy megrendezzék március 28. és április 2. között az első magyarországi német nyelvi hetet. Szeretnének minél több embert motiválni, ösztönözni a német nyelv tanulására.

Goethe és Kafka, Einstein és Freud, Wagner és Mozart eredetiben egyfelől, erős gazdasági kapcsolatok, továbbtanulási lehetőségek, turizmus másfelől – egyszóval számos ok miatt választják az emberek a német nyelvet. A nyelvtanulás ösztönzésére startolt el ma Németország, Ausztria és Svájc nagykövetségének, valamint a Goethe Intézetnek és az Osztrák Kulturális Fórumnak a szervezésében a Wunderbar Fesztivál, az első magyarországi német nyelvi hét.

március 28. és április 2. között országszerte 150 programmal várják a kultúra, a tudományok és a nyelv iránt érdeklődőket.

A programkínálatból talál kedvére valót, aki még csak ízlelgeti a nyelv szépségeit, de az is, aki már meglévő némettudását fejlesztené tovább – színházzal, filmmel, zenével, workshoppal, előadásokkal vagy beszélgetésekkel.

Becslések szerint a német nyelvet világszerte 220-230 millióan beszélik, amellyel a világ tizedik leggyakrabban beszélt nyelvének számít. Mintegy 130 millióan anyanyelvként használják.

Az Európai Unióban is a német a leggyakoribb anyanyelv. Németországon, Ausztrián és Svájcon kívül egyébként beszélik a nyelvet Belgiumban, Luxemburgban és Liechtensteinben, de számos más országban, így nálunk is él német nyelvű kisebbség.

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, míg a képzeletbeli dobogón az ezüstérmes Ausztria. A közvetlen befektetések terén szintén Németország az első és Ausztria a harmadik. Gazdasági kapcsolataink kiemelkedő jelentőségét mutatja, hogy a német nyelvű országokból érkező több mint ötezer vállalkozás 320 ezer dolgozót foglalkoztat hazánkban, számos világhírű német cég (Aldi, Allianz, Audi, Bosch, Deutsche Telekom, E.ON, Lidl, Mercedes, Müller, Opel, Siemens stb.) rendelkezik magyarországi leányvállalatokkal.

Katja Dorrmann, a német nagykövetség kulturális attaséja látja a fejlődést:

Amikor járom az országot, rendezvényeken veszek részt, iskolákba látogatok, minden alkalommal lenyűgöz, mennyire jól tudnak németül a magyar diákok. Csodálatos érzés, hogy ilyen sok emberrel tudok az anyanyelvemen beszélgetni.

Manapság 2700 hazai iskolában mintegy háromszázezren tanulják a német nyelvet, 18 magyar egyetemen nem kevesebb mint nyolcvan szakon zajlik németül az oktatás – a vállalatgazdálkodástól a jogtudományon át egészen az állatorvostanig. Két évtizede Magyarországon működik a német nyelvterületen kívüli egyetlen teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény is, az Andrássy Egyetem.

(Borítókép: Alex Grimm / Getty Images)