Kiállítás nyílt az ukrán menekültek fotóiból Újbudán

2022.03.29. 17:03
Kiállítás nyílt az ukrán menekültek fotóiból Újbudán, László Imre polgármester pedig arról beszélt, hogy a fotók olyan döbbenetes valóságot rajzolnak fel, amelyben „egy kegyetlen agresszor kibillenti az idő normális menetét, a teret pedig üressé és szürkévé és félelmetessé teszi”.

A fővárosi Móricz Zsigmond körtéren tartott, online közvetített megnyitón Barabás Richárd alpolgármester elmondta, hogy az ukrán nagykövetség azután kereste meg a kiállítás megszervezésének ötletével a XI. kerületi önkormányzatot, hogy Oroszország „mindenfajta nemzetközi jogi normát megsértve, agresszív módon lerohanta” a szomszédját.

Újbuda polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg ukrán polgároknak, közöttük kárpátaljai magyaroknak kell olyan egzisztenciális döntéseket meghozniuk, amelyeket nem akartak, és hozzátette:

Európa jövője azon múlik, hogy ezek a képek mennyire és mennyi ideig lesznek az ukrán valóság mementói. Senki nem engedheti meg magának, hogy elfordítsa arcát az ukrán polgárok szenvedéseitől.

Az eseményen részt vett Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete, aki fontosnak nevezte, hogy az emberek megértsék, mi történik a szomszédos országban, adta hírül az MTI.

Ukrajna több mint egy hónapja támadás alatt áll, lebombázzák a kórházakat, lebombázzák a szülészeteket, megölik az anyákat és a gyermekeket, lebombázzák az iskolákat, lebombáztak egy színházat Mariupolban, amelyről tudták, hogy civilek vannak benne – sorolta a diplomata, aki megköszönte a magyar népnek a szolidaritást és a támogatást, de megértést és további segítséget kért.

A nagykövet elmondta: gyakran hallja, hogy ez csak az ő háborújuk, amelyhez Magyarországnak nincs köze, ugyanakkor az oroszok 71 százaléka támogatja a háborút, 86 százaléka pedig támogatja, hogy támadják meg valamelyik NATO- vagy uniós országot.

A béke fontos, de a békét nem lehet megőrizni, a háborúból nem lehet kimaradni, ha nem teszünk semmit azért, hogy megállítsuk az agresszort, a békéért ki kell állni. Ha Ukrajna nem tesz semmit, az nem békéhez, hanem az ország bekebelezéséhez vezet

– fogalmazott Ljubov Nepop, és kijelentette, ha Ukrajna elesik, az ukrán–magyar határ ukrán–orosz határrá változik.

Ukrajna nem kérte, hogy magyar katonák harcoljanak

A nagykövet nyomatékosította: Ukrajna nem kérte és nem kéri, hogy magyar katonák menjenek oda harcolni. Azt azonban közös érdeknek nevezte, hogy megállítsák az orosz hadsereget, és készek harcolni, de ahhoz kell fegyver és kell védőeszköz. Amikor Magyarország Ukrajnát segíti, akkor a kárpátaljai magyarokat is segíti, akik az ukrán hadseregben harcolnak.

Az utolsóként felszólaló Karácsony Gergely főpolgármester szerint pontosan lehet tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök évek óta készül erre az agresszióra. Az, hogy évek óta készülhetett, hogy megvolt hozzá a katonai, gazdasági ereje és politikai mozgástere, részben annak is betudható, hogy a magyar kormány az elmúlt tizenkét évben Putyin-barát politikát folytatott.

A főpolgármester felháborítónak nevezte, amikor valaki az emberséget megpróbálja szembeállítani a magyarság érdekeivel, és leszögezte: Magyarországnak nem érdeke, hogy Vlagyimir Putyin vagy bármely más katonai agresszor azt gondolhassa, hogy szabadon rohangászhat a tankjaival más országok területein”.

Végül kijelentette, hogy

Magyarország ma a világ legbiztonságosabb és legtöbb gyarapodást biztosító nemzetközi szövetségének a része.

Ha valaki arról beszél, hogy Magyarországnak semlegesnek kell lennie ebben a helyzetben, akkor azzal ezt a nemzetközi szövetséget relativizálja – közölte Karácsony Gergely.