Rá sem ismerni az egykoron katasztrofális állapotban lévő Kútvölgyire

2022.04.02. 09:44
Elkészült a Kútvölgyi torony külső homlokzata a XII. kerületben. Az épület a felújítás során új szigetelést, nyílászárókat, korszerű hűtés-fűtési rendszert kapott. 2022 őszétől évente 10-12 ezer fekvőbeteg gyógyulhat az intézményben.

Tavaly jelent meg a Magyar Közlönyben a Kútvölgyi torony felújításáról szóló kormányrendelet. A torony teljes külső rekonstrukciója 11 ezer négyzetmétert érintett, az épület vadonatúj szigetelést, homlokzatot, nyílászárókat és légkondicionálókat kapott.

  • A külső modernizálásra a kormány 11, a belső felújításra 5 milliárd forintot különített el.

Határidőre készült el

A belső felújítás határideje 2022 ősze, a külsőé pedig 2022 nyara volt, a helyi ellenzék pedig több alkalommal is páros lábbal szállt bele a projektbe, pontosabban annak határidejébe. A külső arculat határidő előtt, kevesebb mint egy év alatt újult meg. Mint ismert, a 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP színeiben Fürjes Balázs, míg az ellenzéki összefogás jelöltjeként Hajnal Miklós indul Budapest 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében (a XII. kerület teljes egészében, a II. kerület csak részben tartozik hozzá).

Fürjes szombaton azt írta Facebook-oldalán, „régi adósságunkat törlesztve befejeztük a Kútvölgyi torony főhomlokzatának felújítását. Sokáig borzalmas állapotban volt, most vadonatúj homlokzati fedést kapott az épület!" A politikus emlékeztetett,  2021 nyarán Varga Mihállyal ketten javasolták, hogy a kormány biztosítsa a teljes homlokzat felújításához szükséges 11 milliárd forintot. Mint összegezte: a homlokzat kevesebb mint egy év alatt lett kész.

Kitért arra is, hogy az intézmény belül is megújul. 

2021 decemberében azt is sikerült elérnünk a kormánynál, hogy az épület teljes belső felújítására is biztosítson 5 milliárd forintot. Amíg a Szent János Kórház területén épül az új budai centrumkórház: a belgyógyászat, a gasztroenterológia, az urológia, a sebészet és az intenzív ellátás átköltözhet ide – így a budaiak egészségügyi ellátása szünetmentes lesz.

2022 őszétől évente akár 10-12 ezer fekvőbeteg gyógyulhat majd korszerű, 21. századi körülmények között a kívül-belül megújult Kútvölgyi toronyban, írta  közösségi oldalán Fürjes Balázs.