Szijjártó Péter: A NATO új stratégiai koncepcióját vitatták meg Brüsszelben

2022.04.06. 22:08
Szijjártó Péter külügyminiszter a NATO brüsszeli központjából jelentkezett be egy Facebook-videóval, ahol a külügyminiszterek tanácsülését tartják szerdán és csütörtökön.

„Ma este a NATO új stratégiai koncepcióját vitattuk meg. Ez egy előkészítő ülés volt, amelynek dokumentumát Madridban fogadják majd el a kormányfők. Ez lesz a következő évtizedekre irányadó a NATO stratégiai irányát illetően” – mondta Szijjártó, aki három fontos pontját emelte ki a mai megbeszélésnek.

  • Az Ukrajnában zajló háború alapvetően változtatja meg a hangsúlyokat a NATO tevékenységében.

A katonai szövetség és Oroszország kapcsolata történelmi mélypontra jutott február 24. óta, ezért azt újra kell majd definiálni. A magyar külügyminiszter arra figyelmeztette kollégáit, hogy a legnagyobb bajt az okozná, ha minden kommunikációs csatornát elvágnának a NATO és Oroszország között.

Hálásak vagyunk a francia elnöknek és a német kancellárnak, hogy folyamatosan tartják a diplomáciai kapcsolatot az orosz elnökkel

– jelentette ki Szijjártó, aki tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit arról, hogy

Orbán Viktor szerdán telefonon beszélt Putyinnal, és ebben az azonnali tűzszünetet javasolta az orosz elnöknek. Budapest egy nagy európai béketárgyalásnak is szívesen otthont adna. 

  • A külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak keletről, hanem délről is biztonsági kihívások elé néz az Európai Unió a tömeges illegális migráció formájában.

„A súlyosbodó konfliktusok miatt arra kell számítanunk, hogy Afrikából a jövőben tömeges migrációs hullámok indulhatnak meg. Az élelmiszerválság is számtalan embert kényszeríthet hazája elhagyására. Az ukrán és orosz gabonaexport leállása nagyon nehéz helyzetbe hozhat jó pár afrikai országot. A migrációs hullámok pedig komoly lehetőséget nyújtanak a terrorista szervezeteknek, hogy a menekültek közé becsempésszék a tagjaikat” – mondta a miniszter.

  • Szijjártó szerint a Kínával történő egyeztetésekhez csakis észszerűen érdemes hozzáállni.

Arra kérte kollégáit, hogy óvatosan fogalmazzanak a kínai beruházásokkal kapcsolatban, és tartózkodjanak azok általános elítélésétől. „A Kínához fűződő kapcsolat a NATO szempontjából egy komplex kérdés. A csütörtök délelőtti megbeszélés fő témája az Ukrajnában zajló háború lesz” – zárta szavait a külügyminiszter.