Több százezer tonna élelmiszer landol évente a szemétben Magyarországon

2022.04.08. 16:33
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjával hívja fel a figyelmet arra, hogy odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért. A hivatal tippekkel is szolgál annak érdekében, hogy mérsékeljük az élelmiszer-pazarlást.

A magyar háztartások háromszázezer tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amivel félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ez a tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nemcsak erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel csökkenthető a vendégvárással járó élelmiszer-pazarlás és fenntarthatóbbá tehető az ünnep. Az ötletek között van például, hogy

  • használjuk fel a díszítésre szánt tojásokat is,
  • a habos sütemények mellett száraz, hosszan eltarthatókat is készítsünk,
  • mérsékeljük az étel mennyiségét, és
  • a megmaradt ételt egy kis kreativitással más ételekhez is felhasználhatjuk.

A húsvéti készülődés jegyében egy rendhagyó felhívással is készültek, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért. A Maradék nélkül program Húsvétzöldítő hímes-rímes című tojásfestő pályázatára a kreatív időtöltés kedvelői alternatív technikákkal készített, például élelmiszer-hulladékkal színezett alkotásokkal pályázhatnak, míg a locsolóversíró kiírásra a locsolkodók élelmiszerpazarlás-megelőzéssel kapcsolatos rímeket vethetnek az értékes nyereményekért. A pályaműveket április 17-ig várják fénykép, valamint videó formájában. A nyerteseket Facebook-szavazáson választja ki a közönség.

További pazarlásmentes húsvéti tippek és a kreatív pályázat részletei a Maradéknélkül.hu oldalon tekinthetők meg.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.