Nem tudja, hányan vannak az ürgék? Most megszámolhatja

DEBRE20150327001
2022.04.09. 07:47
Az ürgepopuláció országos lajstromozásához keresnek önkénteseket.

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésébe most bárki, előismeretek nélkül is bekapcsolódhat egy okostelefonos ürgefelmérő alkalmazás segítségével – írják az esemény Facebook-oldalán.

A felmérő akció a Vadonleső Program keretében, a Föld Napja hetében lesz, április 18. és 24. között.

Az applikáció egyelőre csak Android rendszerű telefonokra érhető el. A program lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton az önkéntest.

A terepen végzendő munkához először az önkéntessel előzetesen egyeztetett, a számára lehető legkönnyebben elérhető ürgés élőhelyre segít majd eljutni az alkalmazás.

A helyszínen összesen másfél-két kilométer hosszú, lassú sétát igénylő ürgelyuk-számlálást kell egyénileg, vagy kis csoportokban elvégezni, amely legfeljebb másfél órás elfoglaltságot jelent.

Akit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, április 15-ig jelentkezzen az urgemonitorozas@vadonleső.hu címen. A jelentkezéskor működő e-mail-címet, illetve azt a tartózkodási helyet kell a megjelölni, amelynek közelében szeretné a felmérést elvégezni.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.