Újabb vasúti baleset: vonat sodort el egy autót Tapolcán, mentőhelikoptert is riasztottak

2022.04.13. 11:49 Módosítva: 2022.04.13. 12:05
Ma folytatódott a múlt héten kezdődött vasúti tragédiák sorozata. Ezúttal Tapolca belterületi szakaszán, a Keszthelyi útnál ütközött össze egy vonat és egy személyautó a 77-es főút 49-es kilométerénél található vasúti átjárónál.

Az autó vezetője a fénysorompó piros jelzése ellenére hajtott a sínekre – közölte Bartók Judit megyei rendőrségi szóvivő. A VEOL Veszprém Megyei Hírportál értesülése szerint 

az életveszélyesen megsérült sofőr beszorult a járműbe,

mentőhelikoptert is riasztottak hozzá. 

A vonaton senki nem sérült meg

A Mávinform tájékoztatása szerint a Balatonszentgyörgyről Győrbe tartó, Tapolcáról 6:41-kor továbbindult InterRégió vonat elé hajtott egy személyautó Tapolcánál. Az átjáróban a fénysorompó jól működött, tilosat jelzett a közút felé. A vonaton senki sem sérült meg. A helyszínelés végéig a vasúttársaság pótlóbuszt üzemeltet. 

Emberi mulasztás a balesetek fő oka

A vizsgálatok szerint a balesetek döntő többsége emberi figyelmetlenség miatt történik. Sokan nem veszik figyelembe a KRESZ előírásait, miszerint fokozott óvatossággal kell megközelíteni a vasúti átjárót, ahol megállás nélkül, legalább öt kilométeres sebességgel kell áthaladni. Tilos előzni az átjáróban és közvetlenül előtte. Biztosított vasúti átjáróra járművel csak akkor szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindkét sorompórúdja nyitott, a fényjelző vagy hangjelző berendezés jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad. Figyelni kell arra is, hogy a vonat féktávolsága akár több száz méter is lehet, így a mozdony azonnal nem tud megállni.

A közelmúltban több hasonló vasúti szerencsétlenség is történt, amelyekről ITT és ITT olvashatja az Index beszámolóit.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport