Nagy átalakuláson megy keresztül a Corvinus Egyetem

2022.04.15. 21:18
Teljes átalakítást jelentett be a Corvinus Egyetem vezetése a tavaszi szünet alatt.

A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) teljes oktatási és kutatási szervezetét érintő átalakítást jelentett be az egyetem vezetése, és azonnal neki is látott az átszervezésnek – írja a 168.hu. A terv szerint a tanszékek megszüntetése után szétbontanák és újraalakítanák az egyetem különböző intézményeit. 

Az elsők között alapítványi tulajdonba került BCE a tavaszi szünetben egy prezentációt tett közzé a még vázlatosan kidolgozott tervezetéről, amely szerint végrehajtanák az egyetemen megkezdett átalakításokat. Egy folyamatban lévő átalakítás tervét tették közzé, melynek részeként már megszüntették az egyetemi karok korábbi felépítését. Azóta intézetek és tanszékek működnek a BCE-n, de a vezetés szerint az átalakulás még nem teljes. 

A BCE-n most 11 intézet működik, ám az új rendszerben az egységeket tudományterületek mentén 11 egyenlő méretű, nagyjából 50 fős intézményre vágnák.

Szétszednék a hosszú idő alatt kialakított struktúrákat, és máshogy építenék újjá. Ezt az egyetem vezetése azzal indokolja, hogy ily módon nemzetközibbé teszik a Corvinust. 

Következő lépésként az egyetemi vezetés javaslatot fog tenni az intézeti struktúra átalakítására, tárgyal a kuratóriummal, majd megvitatja a változtatásokat az intézetvezetőkkel, és véleményezi a szenátus. Erre két hetet szánnak, azonban az intézetvezetőket csak múlt pénteken tájékoztatták a tervekről.

Jövő keddre hívták össze a szenátust, hogy véleményezze a javaslatot, miután kiírhatják a pályázatokat új intézetvezetői pozíciókra, akik közösen alakítanák ki a végleges struktúrát. A jelenlegi intézetvezetők megbízása idén júliusban jár le, addig keresik az utódokat.

Nem egyhangú a terv megítélése.

Némelyek szerint a gyors változtatás jövőre nehézségeket okozhat, sőt, a Corvinus nemzetközi akkreditációját is veszélybe sodorhatja. Az értesülések szerint az egyetem vezetése előzőleg nyomást gyakorolt a szenátus választott és delegált tagjaira, hogy megszavazzák az átalakítást. A szenátusnak egyébként a modellváltást követően kialakult struktúrában csak véleményezési jogköre marad.