A női retikülökben nyugtatók lapulnak

DSC5794
A részeg nő szégyen, a gyors lerészegedés, a Binge Drinking „menő”. Az alkoholprobléma ciki, a fájdalomcsillapítók használata legalább akkora gond, mint az illegális szerek használata. A fiatalok többsége töménnyel kezdi az alkoholfogyasztást, így hamarabb okoz szervi betegséget náluk az alkohol, mint más országokban. Magyarország világelső az alkoholfogyasztásban. Többek között erről beszélt Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke az Index Kibeszélő című műsorának legújabb adásában.

Az alkohol és drog mellett már a közösségi média is egyfajta függőség, de komplex válaszok erre sincsenek, sem a családokban, sem az egészségügyi ellátórendszerben. 

A női retikülökben nyugtatók lapulnak

Szemelyácz János addiktológus úgy fogalmazott adásunkban: 

Az alkoholproblémás emberek nagyon későn jutnak kezeléshez. Sokszor kezeli őket a háziorvos, minden hétfő reggel derékfájással, miközben a hétvégét nem tudja kiheverni, vagy sok ember kerül belgyógyászatra, és egyértelmű, hogy az idegrendszeri problémák, a belgyógyászati problémák, a szívproblémák, ezek mind-mind az alkohol következményei, de nem írják rá, mert az stigmatizál, vagy erről nem lehet beszélni, vagy hogyha azt mondjuk, hogy hát ezzel a problémával kéne valamit kezdeni addiktológiai szinten is, akkor a belgyógyásznak fogalma sincs, hogy hová küldhetné el az embert.

Az alkoholfogyasztó férfiak és nők megítélése eltérő:

A Binge Drinking a fiataloknál virtus és menő, amikor valakinek súlyosbodik az alkoholproblémája, akkor már nem menő. És ilyen szempontból van nagy különbség a férfiak és a nők között. Tehát a nőknél az alkoholfogyasztás az nem menő. A részeg nő, az a tragédia. Tehát ezért a női retikülökben a Frontin, a Xanax és egyéb gyógyszerek lapulnak.

Magyarországon 2000-től 2020 végéig volt drogstratégia, azóta csak egyeztetés van, de átfogó megelőzési és ellátási koncepció nincs.

A minisztérium feladata, hogy koordinálja azt a munkát, amivel kikristályosodik egy olyan stratégia, ami működőképes. És aztán tenni mellé pénzt, hogy ez valósuljon is meg.

A Kibeszélőben Szemelyácz János addiktológus arról is beszélt, hogy 

  • milyen kulturális háttere van a magyar alkoholfogyasztásnak,
  • meddig tart a szülői felelősség kérdése a fiatalok drogfogyasztásában,
  • valamint miért veszélyesek az egyébként legális fájdalomcsillapítók.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)