Tanárképzés félévente félmillióért: minden ötödik hallgató fizet a hazai felsőoktatásban

2022.04.18. 19:01
Általában 200–350 ezer forint közötti összeget kell fizetniük félévenként az önköltséges képzésben részt vevő főiskolai és egyetemi hallgatóknak.

Megközelítőleg százezren jelentkeztek idén alap- vagy mesterképzésre, osztatlan képzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre, amelyek közül a gazdasági képzések a legnépszerűbbek – írja a növekedés.hu.

Az egyetemi, főiskolai modellváltások ellenére a rendszer ezen a téren változatlan (a Corvinus kivételével): a jelentkezők kétféle, állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre nyerhetnek felvételt.

Az önköltséges képzéseken rendszerint ennyibe kerül egy félév nappali tagozaton:

  • A gazdálkodási szakok alapképzésein többnyire 200–350 ezer forint.
  • Az ELTE-n az osztatlan tanárképzésben félévenként 500 ezer forint, a jogi és a politikatudományi szakokon 300–350 ezer forint.
  • A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a mérnöki, műszaki menedzser, illetve mérnök informatikus szakokon nappalin 325 ezer forint.
  • A Budapesti Metropolitan Egyetemen 300–320 ezer forint, ugyanakkor például a televíziós műsorkészítő képzésért már közel 700 ezer forint.
  • Debrecenben és a Semmelweis Egyetemen egyaránt 1 millió 350 ezer forint az általános orvosi képzésen.

A legfrissebb adatok alapján 40 ezer külföldi, önköltséges diák tanul nappali tagozaton a hazai felsőoktatási intézményekben.