A Balatonon esőért imádkoznak, és egy új komppal készülnek a főszezonra

BFALU20210710010
2022.04.21. 09:10
12 centiméterrel marad el a Balaton vízszintje az ideálistól. Ha nem lesz elegendő csapadék, nehéz nyara lesz a tónak. Pedig tervekből az idei szezonra is jut bőven.

Az áprilisban eddig hullott csapadék mindössze 2 centiméterrel tudta megemelni a Balaton vízállását, ami az április 19-i hajnali siófoki mérések szerint 103 centiméter. Ez 12 centiméterrel elmarad az üzemi vízszintmaximumtól, miközben a jövő hónapban vízeresztésre készülnek a Sió-csatornán hajószállítás miatt – állítja a berek.hu.

A szakemberek szerint a Balaton eredeti üzemi vízszintje 100 cm volt, amit később 110 cm-re, majd pár éve 120 cm-re emeltek. Vízgazdálkodási szempontból az üzemi vízszint a meghatározó, aminek van tűréshatára, de ökológiai szempontból a természetes vízjárás a kedvező, amiben lehetnek alacsony vízállású időszakok is. Utóbbi az eddigi limnológiai kutatások alapján nem jelentet vízminőségromlást, a nádasok vagy a madarak szempontjából pedig kifejezetten kedvező.

Ugyanakkor a kevesebb nyári csapadék és a jócskán magasabb párolgás miatt fontos, hogy ne legyen nagyon alacsony a tó vízállása. Ez a strandolóknak kevésbé, a hajózóknak kiemelten fontos. 

 A lap arról is beszámol, hogy a BAHART egy új kompot és egy új katamaránt szeretne eljuttatni a Sió-csatornán a Balatonhoz, amihez bőséges vízeresztésre lenne szükség. 

Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy

az idei szezonban a megújított honlapunk mellett elindul az online jegyvásárlás is. A hajók esetében egy konkrét járatra lehet majd jegyet venni, a kompok esetében pedig egyelőre személy- és kerékpárjegyet lehet adott napra vásárolni.

Hozzátette: a hagyományos Buli- és Varázshajó programokat továbbfejlesztik, illetve lesznek olyan járatok, ahol igazi „húzónevek” szórakoztatják majd a közönséget.

(Borítókép: Kilátás Zamárdi Kőhegyről a Balaton északi partján lévő Badacsony jellegzetes hegyvonulatára. Fotó: Faludi Imre / MTVA / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.