Eljöhet egy pont, amikor az oroszok fel kell adják nemzeti büszkeségüket

DSC6362
2022.04.26. 07:08
Miért jobb Oroszországnak, ha rubelben fizetnek neki a gázért, mit remél Kína az energiapiacon, hogyan hat a GDP-re az energiaárak változása. Többek között erről beszélt az Index Kibeszélő című műsorában Pletser Tamás gáz- és kőolajipari szakértő.

„A hatvanas évek óta a harmadik nagy energiaár-emelkedési ciklusban vagyunk” – állítja Pletser Tamás gáz- és kőolajipari szakértő, aki szerint rövid távon kiegyensúlyozottabb árakra, hosszabb távon recesszióra számíthatunk.

A következő öt-tíz évben alapvetően magas fosszilis árak lesznek, tehát magas kőolaj-, magas földgáz- és magas kőszénárak. Ha egész rövid távra nézzük, nagy kérdés, hogy mi lesz Kínával, illetve nagy kérdés, hogy mi lesz az orosz–ukrán háborúval. Én azt gondolom, hogy az orosz–ukrán háború jó eséllyel elhúzódik, tehát ez inkább a magas árakat erősíti. Kína esetében viszont egyelőre nem látom, hogy ők beismernék azt, hogy ez a politika nem működik. A recesszió esélye így nő. Tehát azt hiszem, hogy a következő egy évben elképzelhető, hogy a mostanihoz képest alacsonyabb árak lesznek, viszont ez sajnos egyfajta recesszióval és a gazdaságok lassulásával járhat együtt

– fejtette ki Pletser Tamás az Index Kibeszélő című műsorában.

Kína az oroszukrán háborúra egyfajta kivárással válaszolt, komoly lépésekre nem szánták el magukat, de látható, hogy erőteljesen érdeklődnek az orosz kőolaj és földgáz, valamint egyéb nyersanyagok iránt.

A szakértő szerint látják Oroszország helyzetét, illetve azt, hogy Oroszország milyen üzeneteket küld Európának, hogy vissza akar élni azzal a pozíciójával, amivel rendelkezik. A szakértő hozzátette: az oroszok soha nem adtak el egész cégeket, a kontrollt és a többséget mindig megtartották. Ugyanakkor a kínaiak most azt üzenik, „ha ti bajban vagytok és szükségünk van rátok, vagy nektek ránk”, akkor adnak pénzt, de csak úgy, ha egész cégeket vehetnek meg.

Pletser Tamás úgy véli, a nagy kérdés az, hogy az oroszok meddig tűrnek, meddig lesznek hajlandóak elmenni, miközben a helyzetük biztos, hogy jelentősen romlani fog, „az olaj- és gáztermelésük egy zuhanó repülőre fog majd hasonlítani”. Ennek következtében eljöhet egy olyan pont, amikor a nemzeti büszkeségüket kénytelenek lesznek feladni. Ebben az esetben lehet, hogy egyszerűbb lesz a nyugattal ismét megegyezni” – jelentette ki a szakértő.

Arra is kitért, jelenleg nyugvóponton vannak az európai gázpiacok, a piac próbálja beárazni azt, hogy az oroszok szállítanak-e gázt. Pletser Tamás rámutatott: van egy jelentős „harci prémium”, egy háborús felár most a gázárban, amit az a félelem okoz, hogy Oroszország elzárhatja a gázcsapot.

Eljöhet egy pont, amikor az oroszok fel kell adják nemzeti büszkeségüket

 A Kibeszélőben Pletser Tamás beszélt arról is, hogy 

  • van-e értelme spórolni a gázzal;
  • megoldás lehet-e a megújuló energia;
  • biztonságosabb-e ma a nukleáris energia, mint néhány évtizeddel ezelőtt;

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)