Kutatás: Tisztelet övezi az édesanyákat Magyarországon

D  KB20110430057
2022.04.29. 13:08
Tízből nyolc magyar szerint az anyák tartják össze a családokat, és a gyermekek nevelésében nekik van a legnagyobb szerepük – derült ki a hétvégén esedékes anyák napja előtt a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) ünnepi kutatásából.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadó felnőttek többsége hálával tekint az édesanyjára, amiért felnevelte. Közel háromnegyedük szerint ma Magyarországon megbecsülik az édesanyákat, és a többség szerint a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.

A KINCS anyák napja alkalmából idézi az Intézet névadója, Kopp Mária ide vonatkozó gondolatát, amely szerint:

A gyermekek világrahozatala és szoptatása, a biztonságos korai anya-gyermek kapcsolat kialakítása a nők elidegeníthetetlen feladata, aminek a jelentőségére a lányokat, nőket ma még fontosabb felkészíteni, mint az elmúlt évszázadokban, amikor természetesen látták maguk körül az anyaságra felkészítő mintákat.

Meghatározó családi ünnep

Az anyák napja már közel egy évszázada meghatározó ünnep a magyar családok életében, először ugyanis 1925-ben, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére köszöntötték az édesanyákat.

Ezúttal a KINCS azt kutatta, hogyan gondolkodnak az emberek az édesanyák szerepéről a családokban és a társadalomban. 

Kiderült, hogy a megkérdezettek közel négyötöde (78%) egyetértett azzal az állítással, hogy az édesanyák tartják össze a családokat, 77 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy az anyáknak van a legnagyobb és legfontosabb szerepük a gyermekek nevelésében. A gyermekesek, az idősebbek, a nők és a vidéken élők között ennél is nagyobb volt az egyetértők aránya.

A válaszadók többsége szerint a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, tízből hatan ezzel teljesen egyetértettek, negyedük egyet is értett, meg nem is, és csak hatoduk volt elutasító. Különösen a gyermekesek, a nők és az idősebbek tudtak jobban azonosulni ezzel az állítással. 

A válaszadók személyes életére vonatkozóan világossá vált, hogy az emberek nagy része (83%) hálával tekint az édesanyjára, amiért és ahogy felnevelte őt.

Tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csak 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen.

A felmérésből az is megállapítható, hogy a magyarok többsége (71%) szerint hazánkban össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat, és elismerik a családokért végzett munkájukat.

A Kopp Mária Intézet kutatása megmutatta, hogy Magyarországon tisztelet övezi az édesanyákat, a családokon belül és a társadalomban is elismerést kapnak. Az emberek úgy érzik, hogy az anyák tartják össze a családokat, nekik van a legfontosabb szerepük a gyermeknevelésben, és a családokért ők teszik a legtöbbet. 

Isten éltessen minden anyát, nagymamát és dédmamát május elsején, anyák napján!

– zárul a Kopp Mária Intézet felmérésének összegzése.

(Borítókép: Ferencsik Gabi (k) lányaival Borbálával (b) és Dorottyával (j) a Városligetben anyák napja előtt – 2011. április 30-án. Fotó: Kallos Bea / MTI)