Több településen is új vezetőt választottak

image uploaded from ios (3)
2022.05.08. 22:00
Több magyarországi településen is időközi választásokat tartottak vasárnap. Három településen azért voksoltak, mert lemondott a polgármester, három másik helyen a képviselő-testület feloszlott, míg egy településen a korábbi polgármester halála miatt kellett új vezetőt választani.

Az eredményekről az önkormányzatok tájékoztatták vasárnap este az MTI-t. Eszerint

  • két független jelölt közül Oncz Pétert választották meg polgármesternek vasárnap Zalaszabarban. A szavazáson a 488 választópolgár közül 179 vett részt, a szavazólapok között egy érvénytelent találtak. Oncz Péter 97, Takács Béla 81 szavazatot kapott. Zalaszabar korábbi polgármestere, a független Takács Péter 2020 augusztusában mondott le írásban tisztségéről.
  • Szegedi Szabolcs lett Vizsoly polgármestere, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen vasárnap képviselőket is választottak. A szavazást a képviselő-testület feloszlása miatt írták ki. A polgármesteri tisztségért két független jelölt, Palotás András korábbi polgármester és Szegedi Szabolcs indult. A választási névjegyzékben 738 vizsolyi lakos szerepelt, közülük 600-an szavaztak, a legtöbb voksot, 395-öt Szegedi Szabolcs kapta, így ő lett a község új polgármestere.
  • A független Kehi Józsefet választották polgármesternek a vasárnap tartott időközi polgármester-választáson a Baranya megyei Illocskán. A Villánytól néhány kilométerre délkeletre fekvő község egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 197 választópolgár közül 124-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt. Az időközi választásra a falu korábbi vezetőjének halála miatt volt szükség.
  • Három független jelölt közül Kozma Istvánt választották polgármesternek a vasárnap tartott időközi polgármester-választáson a Baranya megyei Bürüsön. A Szigetvár közelében fekvő község egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 71 választópolgár közül 63-an voksoltak, ketten érvénytelenül. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az előző polgármester lemondott posztjáról.
  • Az egyedüli jelöltként induló Radics Attila (Fidesz–KDNP) lett a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergény polgármestere. A 787, választásra jogosult polgár közül 263 adta le voksát a szavazókörben. A választáson a képviselő-testület további négy tagját is megválasztották. A településen azért tartottak időközi választást, mert 2020. augusztus 13-án feloszlott a képviselő-testület. 
  • A független Sötét Györgyöt választották a Veszprém megyei Balatonudvari polgármesterévé vasárnap. Az időközi választáson a posztért három független jelölt indult. Sötét György 92, Puhr Ádám Balázs 47, Varga Andrea 44 szavazatot kapott. A 321, választásra jogosult közül 185-en mentek el szavazni, ketten érvénytelenül voksoltak. A településen az előző polgármester, Szabó László (független) lemondása miatt kellett időközi választást tartani.
  • Az egyedüli jelöltként induló Zólyomi Tamás (Fidesz–KDNP) maradt a polgármester Etyeken. A névjegyzékben 3602-en szerepeltek, az időközi választáson 1722-en voksoltak, 1453-an adták szavazatukat Zólyomi Tamásra. A településen hat képviselői tagot is választottak. Az időközi polgármester- és önkormányzatiképviselő-választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület 2020. július 29-én feloszlott.

(Borítókép: Huszti István / Index)