Zápor, felhőszakadás, szélvihar és jégeső vár ránk hétfőn

B  JG20210424005
2022.05.09. 15:45
Hétfőn a napsütés mellett a nap második felétől erőteljes csapadékra számíthatunk. Az ország egész részére lesz érvényben zivatarok miatt egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetés, de felhőszakadás miatt riasztást is kiadott a szolgálat. A maximum nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Késő estére azonban 12 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn többórás napsütés várható, de a nap második felében intenzíven képződnek gomolyfelhők, és néhol zápor, zivatar alakul ki – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hét első napján a szél főleg az északkeleti megyékben élénkül meg, zivatarok környékén pedig erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Késő estére azonban 12 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hétfőn sem lesz időjárási front térségünkben. Ugyanakkor a melegedést nehezebben tolerálók fáradékonyságot tapasztalhatnak, náluk nagy eséllyel csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is.

Az egész ország sárgába borul

Napközben szinte az ország egészén kialakulhat csapadék. Elsőként a Dunántúli- és Északi-középhegységben, később máshol is egyre többfelé várható eső. A szolgálat hétfőre Magyarország összes megyéjére adott ki egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt.

Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás miatt is riasztanak

Hétfőn a zivatarok mellett felhőszakadás miatt lesz érvényben egyes fokozatú, citromsárga riasztás. Az intenzívebb csapadékon túl jégeső is előfordulhat. Hozzáteszik: legtovább a déli, délnyugati országrészben maradnak ezek az időjárási jelenségek.

Kedden azonban fokozatosan stabilizálódik a légkör: estére teljesen megszűnik a csapadékhajlam.

(Borítókép: Az egykori kőbánya látképe a Róka-hegyen. Fotó: Juhász Gábor / MTVA / Bizományosi)