Závecz: Egyre csak áramlanak a szavazók a Fidesz felé

20220403165251 PAP 0940
2022.05.13. 18:28
A Fidesz–KDNP egy mostani, változatlan felállásban lebonyolított választáson 60 százalékot érne el, a biztos részvételt ígérő listát választók körében ennyi támogatót vonz. A Mi Hazánk tartja magát az aktív választói csoportban, azonban az ellenzéki közös lista most rosszabbul szerepelne egy voksoláson.

A Mi Hazánk 7 százalékon áll az aktív választói csoportban, ezzel tartja április 3-án elért eredményét. Az ellenzék közös listája azonban most rosszabbul szerepelne, mint a választáson, 31 százalékon állna  – állapította meg a Závecz Research legfrissebb kutatása. 

A felmérés szerint a Fidesz–KDNP egy mostani választáson 60 százalékot érne el, a biztos részvételt ígérő listát választók körében ennyi támogatót vonz.

„Egy hónappal a parlamenti választásokat követően a győzteshez történő közeledés és a vesztestől való távolodás jelenségét láthatjuk” – jegyzi meg a közvélemény-kutató.

A pártokra vonatkoztatott mérés során az derült ki, hogy a Fidesz a biztos pártválasztók körében 60 százalékos.

Az ellenzéki pártok közül

  • a DK a legerősebb, 11 százalékkal, utána a Mi Hazánk következik 8 százalékkal;
  • a Jobbik, az MSZP és a Momentum önálló indulás esetén a bejutásért küzdene, mindhárman 5 százalékon állnak;
  • az LMP 3 százalékos, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd 1 százalékon áll.

Jelenleg a Fidesz a választókorú népesség 46 százalékának támogatását élvezi. Az április 3-i szavazás eredményeiből látható volt, hogy a kormánypárti tábor beágyazottsága minden települési kategóriában jelentős, de érzékelhető volt a növekvő szavazati arány a fővárostól a falvak felé haladva – állapítja meg a Závecz, hozzátéve: a mostani felmérés is jelzi ezt a tendenciát.

A Fideszt preferálók aránya a teljes budapesti felnőtt népességen belül 35, a megyeszékhelyek kategóriájában 39, a többi vidéki városban 50, a falvakban 54 százalék.

Az iskolázottság szerint is érzékelhetők különbségek: az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek 50, az érettségizettek 43, a diplomások 40 százaléka a Fidesz támogatója.

Az életkor emelkedésével valamelyest erősödik a kormánypárt: A húszas-harmincas korosztályban 43, a negyvenes-ötveneseknél 47, a náluk idősebbeknél 49 százalék áll mögöttük.

A Demokratikus Koalíció a fővárosban a legerősebb 14 százalékkal, de a negyvenes-ötvenes korosztályban és a diplomások körében is az országosan mért 9 százalékos átlagát meghaladó arányban támogatják. 

A Mi Hazánk Mozgalom a teljes népességben mért 5 százalékos átlagánál jóval erősebb, 9 százalékos támogatottsággal bír a falvakban, a középkorúak csoportjában pedig 8 százalékkal. A párt valamennyi  iskolázottsági csoportban azonos méretű táborral rendelkezik, beágyazottsága e tekintetben egyenletes – derül ki a felmérésből. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)