Hét bankot vertek át, 335 millió hitelt igényeltek, 110 milliót megkaparintottak

2022.05.13. 10:21
Hamis okiratokkal százmilliós nagyságrendben igényelt kölcsönöket magyar bankoktól negyvenöt ember az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük – tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

A csalássorozat szervezői − akik közül ketten a pénzügyi szférában dolgoztak − felfigyeltek arra, hogy a magyar pénzintézetek külföldi munkáltatói igazolásokat is elfogadnak a hitelügyintézéseknél, így megállapodtak: olyan embereket keresnek, akik anyagi ellenszolgáltatásért hamis, külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokkal személyi kölcsönt igényelnek, majd a felvett összeget elosztják egymás között.

A feltételezett elkövetők között volt, aki a hitelfelvevőket hajtotta fel, más a külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokat hamisította meg, egyikük a hitelügyintézéskor személyesen kísérte el az ügyfeleket az ország különböző pontjain − Budapesten, Kaposváron, Siófokon, Szegeden − található bankfiókokba.

A vádlottak hét pénzintézetnek okoztak kárt: 335 millió forint kölcsönt igényeltek, ebből 110 millió forintot sikerült megszerezniük.

A rendőrség tavaly májusban csapott le az elkövetőkre, a bűncselekményekben vezető szerepet vállaló négy embert őrizetbe vette, ők a nyomozás alatt letartóztatásban voltak.

Az ügyészség az ügy érintettjeivel szemben különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A vádhatóság a csalássorozat szervezőivel szemben 8 és 12 év közötti börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a további elkövetők többségével szemben végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.