Kiadták a narancssárga riasztást: károkozó szélviharokra és jégesőre lehet számítani

D  VG20180314003
2022.05.25. 16:35
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a narancs zivatarfigyelmeztetés mellé narancs riasztást is érvénybe léptetett szerdára. A Magyarországra délután érkező hidegfront miatt hevesebb esőzések, viharos szelek és jégeső is várható.

Mint korábban írtuk, szerdára hidegfront éri el Magyarország területét, ezért a heves széllökések mellett jégesőre is számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra narancssárga figyelmeztetést adott ki záporok miatt.

Azonban a figyelmeztetés mellé narancssárga riasztás is érvénybe lépett erre a napra. A szolgálat azt írta, hazánk nyugati részén várható a leginkább intenzív csapadék és viharos szél.

Hozzáteszik, hogy a délutánra érkező hidegfront hatására egyre többfelé számíthatunk zivatarokra. Hevesebb zivatar leginkább a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső részén alakul ki. Ezek mellé erősen viharos, akár 90-100 kilométer/órát elérő károkozó szélrohamok, jégeső és intenzív csapadékhullás társulhat. Kiemelik: a (heves) zivatarok az esti, éjszakai órákban kelet felé haladnak, az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

A szolgálat megjegyzi, hogy az időjárási helyzet függvényében a déli tájakon 

nem kizárt magasabb fokozatú, piros zivatarriasztás érvénybe lépése sem.

Azonban a zivatarok kivonulása után csütörtökön kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között valószínű.

(Borítókép: Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2018. március 14-én. Fotó: Varga György / MTI)