Év végéig igényelhető a falusi csok

DACSA20220608003
2022.06.08. 18:47
Gyopáros Alpár kormánybiztos ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási forma sikerével, illetve azzal indokolta, hogy sok kistelepülésen még mindig csökken a népességszám.

December 31-éig meghosszabbította a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének határidejét a kormány – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos egy sajtótájékoztatón.

A politikus emlékeztetett, a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben indult a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében, hosszú távú célja pedig az, hogy megmentsék azokat a településeket, ahol rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben.

A falusi csok azokra a kistelepülésekre terjed ki, amelyek népessége az elmúlt évtizedekben jellemzően csökkent vagy stagnált, együttesen 2678 ilyen település van az országban, ezek mindegyikében a lélekszám 5000 alatti.

A gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehettek vagy vehetnek azok a családok, amelyek az érintett településeken teremtik meg az otthonukat.

31 ezer család igényelte eddig 170 milliárd forint értékben

A falusi csok az újépítésű ingatlanok vásárlása mellett használt ingatlanok vásárláshoz, bővítéséhez, felújításához, korszerűsítéséhez is igényelhető. Gyopáros hozzátette, hogy mindezek mellett ezeken a településeken élni lehet az áfa-visszatérítés lehetőségével is, maximum 5 millió forint értékben.

A speciális otthonteremtési és családtámogatási formát 2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.

„A Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium adatai alapján a falusi csokos településeken 2017 és 2019 között a népességfogyás 0,93 százalékos volt, 2019 és 2021 között viszont ez a szám 0,37 százalékra csökkent; a népesség azonban még mindig fogy" – állapította meg a kormánybiztos, és hozzátette, hogy a falusi csokra vonatkozó további módosításokat javasolnak majd a kormánynak.

(Borítókép: Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a falusi családi otthonteremtési kedvezményről (csok) tart sajtótájékoztatót Budapesten 2022. június 8-án. Fotó: Kovács Anikó / MTI)  • Tippek
  • Hitelkártya