Egy férfi bántalmazott egy leszbikus párt Budapesten

2022.06.10. 21:57
Hangosan szidalmazta, majd bántalmazni kezdte az Andrássy úton kézen fogva sétáló leszbikus párt egy férfi 2021 júliusában. Az eljárás során az elkövetőt 2022 márciusában jogerősen egy év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A két nő egymásba karolva sétált a budapesti Andrássy úton, amikor egy férfi odakiáltotta nekik: „Mocskos buzik, takarodjatok át a túloldalra!” A pár nem így tett, ám közelebb érve a kiabáló férfihoz megpróbálták őt kikerülni, ám amikor elhaladtak mellette, az elkövető belökte őket a parkoló autók közé. A férfi továbbra is trágár, sértő szavakkal szidalmazta a nőket, egészen addig, ameddig be nem ment egy közeli házba.

A gyűlölet–bűncselekmény a feljelentést követően hat hónap alatt eljutott a bírósághoz. A Pesti Központi Kerületi Bíróság egyszerű megítélésűnek tartotta az ügyet: rövid idő alatt, tárgyalás tartása nélkül felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt.

Az eset alig egy hónappal a homofóbtörvényként elhíresült gyermekvédelmi törvény elfogadása után történt. Különböző jogvédő szervezetek már a törvénymódosítás beadásakor figyelmeztettek: ilyen jogszabályok bevezetése az LMBTQI emberek biztonságát sodorhatja veszélybe. 2021 júniusa óta észrevehetően növekedett a Háttér Társaságnak bejelentett, LMBTQI személyeket ért bántalmazások és támadások száma. A társaság közleménye szerint a társadalom egy része ugyanis „a kormánypropaganda hatására feljogosítva érzi magát arra, hogy erőszakkal lépjen fel a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó személyek ellen”. 

Az Európai Alapjogi Ügynökség 2019-es kutatása szerint a magyarországi LMBTQI emberek 11 százaléka tapasztalt erőszakos támadást szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt a kutatást megelőző 5 évben. Ez évi több ezer homofób és transzfób támadást jelent, ennek ellenére azonban csak néhány esetben indul jogi eljárás.

A társaság üdvözli, hogy a hatóságok „gyorsan és korrektül” jártak el a fent említett ügyben, és bíznak abban, hogy az ítélet híre jelentős visszatartó erővel bír.

A közelgő Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás előtt talán még fontosabb nyomatékosítani, hogy az LMBTQI emberekkel szembeni gyűlölet-bűncselekmények nem maradnak büntetlenül

– mondta Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport