Nem úszta meg a cseles rezsicsökkentést, megy a rácsok mögé

2022.06.10. 18:41
Nem létező rezsicsökkentő rendszerrel és kamu repülőjegyek árusításával csalt ki több mint 70 millió forintot több száz sértettől egy férfi – börtönbüntetésre ítélték.

Négy és fél év börtönbüntetésre, valamint 5 év közügyektől való eltiltásra ítéltek egy férfit, aki több mint 70 millió forintot csalt ki több száz sértettől még 2014 és 2017 között. Az ítélet szerint a férfi az interneten hirdette bérelhető „fűtés- és áramdíj nullázó termékcsomag”, „rezsicsökkentő”, „energia-optimalizáló”, továbbá „környezetbarát házi energiatermelő” rendszerét – írja a Hvg. 

Azzal hirdette szolgáltatását, hogy a hőszivattyúból, háztetőre szerelt napelemből és egy szélkerékből álló rendszer több energiát termel meg, mint amennyit a fogyasztó elhasznál, a megtermelt többletenergiát pedig egy magyar áramszolgáltatónak értékesítik. Így a befolyó összeg 10 százalékát pedig elvileg megkapta volna az érintett fogyasztó.

A megrendelőknek úgynevezett regisztrációs/csatlakozási díjat, napelemes rendszerenként 350–690 ezer forint közötti összeget kellett kifizetniük. A rendszert azonban mindössze három bemutatóháznál építették ki, sehol máshol nem. A bíróság szerint ugyanis „a rendszer telepítése már a szerződések megkötésekor sem állt szándékában a vádlottnak.” 

A férfi ezen kívül 2013–ban tulajdonosként belépett egy Thaiföldön bejegyzett búvároktató vállalkozásba, amelynek egyik tagjával elhitette, hogy olcsón tud repülőjegyeket szerezni, majd ezt fel is rakatta a vállalkozás Facebook-oldalán. A Bécs–Dubaj–Phuket útvonalra korlátozott számban „nagyon kedvezményes” áron kínált jegyeket azonban senki nem kapta meg, hiába utalták át a pénzt a férfi cégének számlájára. 

A vádlott vállalkozása azonban nem állt szerződéses kapcsolatban a légitársasággal, a terhelt célja a sértettek megtévesztése és az általuk átutalt összegek megszerzése volt – állapította meg a bíróság, amely végül 

  • 91 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében,
  • 46 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében,
  • közokirat-hamisítás bűntettében, és
  • jogtalan elsajátítás vétségében találták bűnösnek.

A vádlott és védője fellebbezett, elsősorban az ítélet alól való felmentésért, másodsorban pedig enyhébb büntetés kiszabásáért.