Jogos önvédelemre hivatkozik a Blahán késsel támadó hajléktalan

2022.06.17. 12:47
A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt állítja bíróság elé azt a 75 éves hajléktalan férfit, aki nyakon szúrt egy másikat a Blaha Lujza téren két évvel ezelőtt. A Fővárosi Főügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a férfira, aki azonban jogos önvédelemre hivatkozva védekezik.

A Fővárosi Főügyészség letöltendő börtönbüntetést kért arra a 75 éves férfira, akit életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt állítottak bíróság elé. A hajléktalan férfi nyakon szúrt egy másikat a Blaha Lujza téren két évvel ezelőtt.

A 75 éves férfi és a hatvan év körüli áldozata rendszeres kéregető volt a Blahán, egymástól függetlenül. A szóban forgó napon valamin összevitatkoztak, majd a vádlott nyakon szúrta társát egy, a ruházatából előrántott késsel. A tettes azután távozott a helyszínről, miután a sértett földre esett és felkiáltott, hogy „nyakon szúrt”. A földön fekvő sebesülthöz a járókelők hívtak segítséget. 

A főügyészség tájékoztatása szerint az elkövető hiába okozott könnyű sérülést, mert az elkövetés eszközére és a támadott testtájékra, valamint az erőhatás nagyságára való tekintettel ez nem neki volt köszönhető – a bekövetkezettnél súlyosabb, életveszélyes sérülés is kialakulhatott volna, annak elmaradása csak a véletlennek köszönhető. A budapesti rendőrök még aznap elfogták a támadót. 

Értesülések szerint a férfi jogos védelemre hivatkozott a nyomozati szakban, és azt állította, hogy a másik férfi támadt rá, és ő csak védekezett. A késelő akár nyolc évet is kaphat.