Életmentő injekciós tollakhoz juthatnak hozzá az allergiások júliustól

2022.06.18. 12:49
Két fontos gyógyszer is felkerült a tb által támogatott listára, aminek köszönhetően az érintett családok több tízezer forintot spórolhatnak júliustól.

A tb-támogatott gyógyszerek listája két fontos gyógyszerrel is bővül júliustól – a döntésnek hála több tízezer forintot spórolhatnak az érintett családok. 

„A hír, amire már mind nagyon vártunk!” – Facebook-bejegyzésben jelentette be az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) döntésének köszönhetően két olyan adrenalininjekció is felkerült a tb-támogatott gyógyszerek listájára, amellyel életet lehet menteni súlyos allergiás reakció esetén. Magyarországi becslések szerint több mint 25 ezer gyermek szenved anafilaxiás allergiától

A probléma akkor került az érdeklődés középpontjába országszerte, amikor januárban egy iskolás fiú életét vesztette Budapesten mogyoróallergiája miatt. Sokan akkor szembesültek azzal először, hogy az ételallergia akár halálos kimenetelű is lehet, hiszen az anafilaxiás sokk leállíthatja a légzést és a keringést. 

Azóta több önkormányzat is úgy döntött, hogy minden iskolába juttat az életmentő injekcióból.