Sürgősen egyeztetne a kormánnyal Karácsony Gergely

image 6483441 (1)
2022.06.18. 15:34
Sürgős egyeztetést kezdeményezett Karácsony Gergely főpolgármester annak érdekében, hogy Magyarország és azon belül Budapest hozzájusson a gazdasági, az energia- és a klímaválság kezelésére szolgáló európai forrásokhoz.

A főpolgármester szerint nincs idejük várni, haza kell hozni a magyaroknak járó pénzeket. 

Nincs több időnk várni, a magyaroknak járó pénzt haza kell hozni, ezért írtam levelet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, amiben ismét kifejezem Budapest együttműködési szándékát

írta közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester három javaslatot küldött megvitatásra a területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter számára. 

  • Azt szeretné, hogy az önkormányzatokat és Budapestet vonják be az európai helyreállítási források felhasználásába;
  • Bemutatná a fővárosi városvezetés által a közösségi közlekedés fejlesztésére, a lakhatási költségek csökkentésére, valamint az energiaválság megoldására kidolgozott konkrét, európai forrásból finanszírozható terveket;
  • Kezdeményezné, hogy Budapest és a fővárosi városvezetés európai kapcsolatrendszerét és uniós lobbierejét vonják be az Európai Bizottsággal (EB) való tárgyalásokba.

A főpolgármester azt is jelezte, Navracsics Tibortól már válasz is érkezett a pénteken elküldött levélre: megerősítette a kormány és az Európai Bizottság között folyó tárgyalásokat, valamint közölte, hogy vele július második felében lesz lehetőség tárgyalni. 

A héten Brüsszelben járt, és az EB több tagjával is tárgyalt a Budapest számára elérhető uniós forrásokról – tette hozzá a főpolgármester. Többek között Věra Jourová átláthatóságért, Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért és Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal is találkozott.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. március 15-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)