Nemzeti park területét is veszélyezteti a kigyulladt gabona Makónál

2022.06.20. 15:10
Több helyen is lángra kapott a gabona az Alföldön. Martfű külterületén 15 hektáron égett a termés, de szintén több hektáron csaptak fel a lángok Makó területén is.

Kigyulladt a gabona több hektáron az Alföldön Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében hétfőn. Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: Martfű külterületén 15 hektáron égett a lábon álló gabona, és öt hektáron a tarló.

A tűz betört a közeli zártkertekbe is, ahol egy tíz négyzetméteres melléképületet teljes egészében elpusztítottak a lángok, valamint

felrobbant egy gázpalack is.

Hozzátette: a robbanásban senki nem sérült meg. A tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat. 

Tűz ütött ki Makón is

Szintén több hektáron ég a gabona és a tarló Makó-Rákos külterületén. A lángok veszélyeztetik a Körös-Maros Nemzeti Park védett területét és egy közeli szarvasmarhatelepet is.

A 4-es kiemelt fokozatú tűz oltásában mintegy harminc tűzoltó és több erőgép is részt vesz. Utóbbiakkal igyekeznek körültárcsázni a területet, de a munkát nehezíti a föltámadó szél.

A helyszínre tartanak a hódmezővásárhelyi és a szegedi hivatásos tűzoltók, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is – számolt be a Katasztrófavédelem.