Az ÁSZ kimondta, az Emmi nem végezte jól a munkáját

DSC 6063
2022.06.21. 06:22
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem járult hozzá a központi költségvetésből származó sportcélú támogatások céljainak eléréséhez – állapította meg az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék megvizsgálta annak a 125 milliárd forint sportcélú támogatásnak a rendeltetésszerű felhasználását és átláthatóságát, amely még 2020-ban lett folyósítva. 

vizsgálat fókuszában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tevékenysége állt, mert a sportegyesületeknek, sportszövetségeknek folyósított állami összeget ők ellenőrizték.  

És az ÁSZ jelentése szerint az Emmi nem végezte jól a feladatát.

A számvevőszéki jelentés kimondja: az Emmi nem szabályszerűen járt el az állami támogatásokat érintő ellenőrzési tevékenysége alatt, valamint nem járult hozzá a központi költségvetésből származó sportcélú támogatások céljainak eléréséhez.

Mindezt azért nem sikerült teljesíteni, mert hiába az előírások, nem ellenőrizte minden esetben a támogatás jogszerű és cél szerinti felhasználását igazoló bizonylatok létezését, így azt sem ellenőrizhette hiánytalanul, hogy a bizonylatok egyeznek-e a kedvezményezett szervezet által benyújtott összesítő elszámolással. 

A bizonylatok ellenőrzésén sem végeztek jó munkát, mert az ellenőrzésbe bevonandó bizonylatok darabszámára, értékére, hitelességi kellékeire vonatkozó előírásokat nem érvényesítették következetesen minden esetben.

Az ÁSZ szerint a költségvetési támogatások felhasználását igazoló bizonylatokat érintő kontrollok nem megfelelő működtetése fokozta az állami források jogszerűtlen használatát, megnövelte a nem célszerű felhasználás lehetőségét. Az „integritás követelménye” így nem teljesült.

(Borítókép: Bődey János / Index)