Online vizitekkel támogatnák a hajléktalan emberek orvosi ellátását

2022.06.23. 21:48
Rendhagyó program indítását kezdeményezi szeptembertől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat: internetes orvosi konzultációkkal segítenék, hogy a hajléktalan emberek hatékonyabban és gyorsabban juthassanak orvosi ellátáshoz.

A lehetséges megoldásokról a Semmelweis Egyetem együttműködésével készült egy kutatás, valamint elindult egy pilot program is, amelynek eredményeit csütörtökön ismertették.

Összesen 45 vizitet bonyolítottak le négy budapesti hajléktalanellátó intézmény bevonásával – elsősorban olyan emberek körében, akik valamilyen krónikus betegséggel rendelkeznek. A kutatásból kiderült, hogy a résztvevők nyitottan állnak a lehetőséghez, 69,6 százalékuk rendelkezik mobiltelefonnal, ebből 39,9 százalékuknak van okostelefonja – írja a Népszava. Sőt, 34,6 százalékuk használta már az internetet egészségügyi célokra, 18,8 százalékuk pedig már kipróbált egészségügyi telefonos alkalmazásokat is. 

Morva Erika, a Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője arról beszélt, hogy a tapasztalatok azt mutatják, a hajléktalanok egyre rosszabb egészségügyi állapotban vannak, az ellátórendszerhez való hozzáférés pedig „nehezített pálya” számukra.   

Ezt támasztja alá a Február Harmadika Munkacsoport idei jelentése is, amely szerint már majdnem minden második hajléktalan ember idős, beteg, munkaképtelen. A hajléktalan emberek háromnegyede elmúlt ötvenéves, tízből négyen pedig a hatvanon is túl vannak már.

A program azt próbálná elérni, hogy ezeknek az embereknek ne kelljen minden esetben maguknak eljutni az orvoshoz, hanem az orvosi ellátás menjen oda hozzájuk. A gyakorlatban ez úgy nézhet ki, hogy a szállókon biztosított internet-hozzáférés és digitális eszközök segítségével el lehet majd érni az orvost, de akár az utcán is lebonyolítható lesz egy orvosi konzultáció szociális segítők közreműködésével. A segítők ehhez külön képzésben részesülnek majd.