Harmadfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília, pokolian meleg idő lesz

DSC0851
2022.06.24. 15:07
Az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve június 27-én (hétfő) éjféltől június 30-án (csütörtök) éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot – írja a közlemény.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül:

  • Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
  • Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11–15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
  • Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Nyugaton zivatarok jönnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 7 megyére adott ki egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést az ország nyugati részére. Pénteken napközben az ország legnagyobb részén kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Késő délután, este előbb az Alpokalja, illetve a délnyugati határvidék fölé sodródhat egy-két zivatargóc, majd az éjszaka folyamán a Dunántúl más területein is egyre kedvezőbbé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint a gyors felmelegedés a melegfrontra érzékenyek körében okozhat migrénes fejfájást, fáradékonyságot és koncentrálási problémákat.

A hétvégi időjárásról ide kattintva tud tájékozódni.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)  • Bankszámla