LMP: Magyarországon gondoskodási válság van

2022.06.28. 12:17
Ungár Péter keddi sajtótájékoztatóján ismertette pártja módosító javaslatát a jövő évi költségvetéshez, amely szerinte enyhítene a gondoskodási válságon.

Az LMP frakcióvezetője szerint olyan alacsony összegből lehetne egységesen minimálbért fizetni mindazoknak, akik otthon ápolják hozzátartozójukat, hogy az fel se tűnne a költségvetésben.

Mindössze 45 milliárd forintot emésztene fel az, ha nemcsak a gyermekét otthon ápoló részesülne minimálbérben, hanem az is, aki más hozzátartozóját, például a szüleit gondozza. Ezek az emberek jelenleg 66 ezer forintban részesülnek, ami nem pótolja a munkajövedelmet, holott ez egy 0–24 órás elfoglaltság

– mutatott rá az ellenzéki politikus, aki szerint Magyarországon azért van gondoskodási válság, mert az állam nem fizeti meg eléggé ezt a fajta munkát. Ungár emlékeztetett: 2004-ben ellenzékben még a Fidesz is emelte volna az otthonápolási díjat, kormányon azonban ezt már nem tartja fontosnak.

Az LMP politikusa arról is beszélt, hogy az otthonápolási díj szabályai nem pontosak, ezért számos tisztázandó kérdés merül fel azokkal kapcsolatban. Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy négyórás munka mellett igényelhető-e ez a juttatás.