A Magyar Telekom lekapcsolta a 3G-t

B RKL20220606073
2022.07.01. 17:26
Lekapcsolta 3G-hálózatát a Magyar Telekom, péntektől az ügyfelek a modernebb 4G-hálózatot használhatják hang- és adatforgalom céljára, a legfeljebb 3G-képes készülékek hangforgalmát pedig a meglévő 2G-hálózat veszi át – írja az MTI.

A változásokról Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt egy balatonalmádi sajtótájékoztatón pénteken. Elmondta: azért döntöttek a 3G-technológia lekapcsolása mellett, mert megcsappant a forgalom és az érdeklődés is iránta. 

A Magyar Telekom ügyfélkörében a teljes hangforgalom 2,3 százaléka, az adatforgalomnak pedig mindössze 0,84 százaléka zajlott már csak ezen a hálózaton.

A műszaki vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: hiába a váltás, az ügyfelek nem maradnak szolgáltatás nélkül. Az adatforgalmat a 4G- és az 5G-hálózat veszi át, valamint a 2G-n is folytatódhat egy kisebb hányada, a hangforgalom pedig a legfeljebb 3G-képes készülékeknél automatikusan a 2G-hálózaton történik.

A korszerűbb technológiának számos előnye van

Lubor Zatko azt is kiemelte, hogy a 3G lekapcsolása környezetvédelmi szempontból is célszerűbb, mert egyrészt energiát lehet vele megtakarítani, másrészt hatékonyabb, mert a korszerűbb 4G-technológiával egy byte eljuttatásához szükséges energia ötöde a 3G-technológia energiaigényének.

Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztályának vezetője emlékeztetett: három évvel ezelőtt fogalmazták meg először, hogy itt lenne az ideje kivezetni a piacról a 3G-szolgáltatást.

A kivezetésről számos konferenciát és egyeztetést tartottak például annak érdekében, hogy a machine to machine alkalmazások – mint a NAV-hoz bekötött pénztárgépek – ne menjenek tönkre az átállás miatt. Hozzátette: az NMHH lakossági támogatási programot is indított az elavult készülékek cseréjéhez, valamint edukációs kampányt is folytattak.

Lubor Zatko a sajtótájékoztatón szólt a vállalat 2020-ban indított, több éven átívelő hálózatmodernizációjáról is, amelyben a Magyar Telekom partnere az Ericsson Magyarország. Közölte: a fejlesztés az összes állomáson lévő teljes technológia kiváltását jelenti, és év végére az állomások hatvan százalékát korszerűsíteni tervezik.

Előkészítik a terepet az 5G-nek

Ez az 5G-szolgáltatás országos kiterjesztésének fontos előfeltétele is. A Magyar Telekom 5G-szolgáltatása jelenleg Budapest és Budaörs mellett 28 Balaton-parti településen, valamint hat megyeszékhelyen – Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr – érhető el. Az 5G-hálózat lakosságra vetített kültéri lefedettsége a fővárosban 33 százalékos, országosan pedig több mint tíz százalék.

(Borítókép: Róka László / MTI)