Szilágyi Péter: Az öntudat és szervezettség átfogja az egész nemzetet

2022.07.03. 13:44
Az öntudat és szervezettség nem áll meg az államhatároknál, hanem átfogja az egész nemzetet – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a felvidéki Nagytárkányban, a Tárkányok találkozóján mondott vasárnapi beszédében.

Szilágyi Péter a rendezvényen – ahol a magyarországi, a partiumi és a felvidéki, Tárkány nevet viselő települések képviselői találkoztak – az organizált és öntudatos közösségben rejlő erőről, valamint az erős intézményi hálózatnak a magyarság megmaradásában játszott szerepéről is beszélt – írja az MTI.

Elmondta: a találkozó huszadik évada felidézi, hogy az öntudat és a szervezettség nemcsak Szent István-i hagyatékot, hanem élő valóságot is jelent a magyarok számára.

Hozzátette: az pedig, hogy a települések képviselői a Partiumból és Magyarországról is eljöttek a felvidéki találkozóra, arra enged következtetni, hogy az öntudat és szervezettség nem áll meg az államhatároknál, hanem áthatja az egész nemzetet. Ebben az összefogásban pedig minden magyar felelősséggel tartozik a polgártársaiért.

A helyettes államtitkár kijelentette: a találkozó idei évadában szereplő húszas szám más tekintetben is fontos, ugyanis a Kárpát-medencében indult első komoly szerveződés a rendszerváltást követően épp 20 évvel ezelőtt kezdődött meg. 

2010-ben új korszak kezdődött nemzetünk életében, mely az elmúlt száz esztendő legsikeresebb évtizedét eredményezte a magyarság számára

– hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A nemzetpolitikai államtitkárság a cselekvő nemzet évét tartja az idei tematikus évnek – említette, majd rámutatott: a testvértelepülések találkozója a cselekvő nemzet könnyen megragadható példája, cselekvő szerveződés, amelyben benne van a szervezettség és az öntudatosság ereje, amely segít a nemzetünk felemelkedésében.

Hozzáfűzte: a szervezettség és az öntudatosság erejének példái a települések oktatási intézményei is, amelyek a szülőföldjük iránti kötődés megerősítésében segítik a magyarság felnövekvő nemzedékeit, s ezek az intézmények biztosítják a magyarság megmaradását biztosító erős hálózatot.

Az elmúlt tizenkét évben az ilyen és ehhez hasonló intézmények olyan hálózattá fejlődtek, melyek az óvodától az egyetemig kísérik a fiatalok életét, és segítik a szülőföldön való megmaradást

– jelentette ki Szilágyi Péter.