Mutatjuk, melyek a lakástűz leggyakoribb okai

2022.07.05. 11:17
Az év első felében 49 ember vesztette életét lakástűz következtében, héttel több, mint 2021 első hat hónapjában. Leggyakrabban idős emberek az áldozatok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közölte, az első félévben 4136 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez 321-gyel haladja meg az előző év hasonló időszakában történt esetszámot. A napokban történt debreceni lakástűz legutóbbi áldozata egy csecsemő volt.

A lakástüzekben 298-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. Az égő épületekből 210 embert mentettek ki a tűzoltók, 345 ezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává.

A lakástűz leggyakoribb okai

A legtöbb lakástűz nyílt láng használata, elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás miatt keletkezett. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban lobbantak fel a lángok. Tűzvizsgálati eljárást 173 esetben folytattak, melyből kiderült, hogy

83 helyen szándékos gyújtogatás történt.

194 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek munkáját. Felhívták a figyelmet arra, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében „éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket, régi építésű ingatlanban pedig rendszeresen érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is”. A konyhába, hálóba, nappaliba tanácsos füstérzékelő elhelyezése – fűzték hozzá az MTI szerint.

Az első fél évben 571 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A múlt év első fél évéhez képest ugyan csökkent a sérülések és a halálesetek száma, de még így is 88 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, nyolc ember pedig meghalt. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.  • Bérelnék
  • Bankszámla