Ezer robbanótestet jelentettek be idén, a tűzszerészek intézkedtek

2022.07.06. 11:51
A június is bőven adott feladatot a tűzszerészeknek: 145 esetben vonultak különböző típusú robbanóeszközökhöz, ebből 26 bejelentés igényelt soron kívüli intézkedést.

Már több mint ezer, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett az idei évben alakulatunk tűzszerész ügyeletére, a tűzszerész katonák által kivitelezett biztonságos, föld alatti robbantások száma pedig meghaladta a 220-at – olvasható az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közösségi oldalán.

Az előző hónapban összesen 1,7 tonna, többségében második világháborús eredetű katonai robbanótestet és közel 200 kilogrammnyi lőszert szállítottak el vagy semmisítettek meg az ezred tűzszerész katonái.

Több olyan esetet is kezeltek a katonák, amelyeket a helyszín, a robbanóeszközök különlegessége vagy mennyisége miatt érdemes megemlíteni.

  • A XIII. kerületi a Kartács utcában, zárt építési területen bukkantak feltételezett robbanótestre az ott dolgozók. A tűzszerész járőr parancsnoka a helyszínen megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, 50 kilogrammos légibomba került elő, mely élesített orr-gyújtószerkezetet tartalmazott. A bomba biztonságos elszállításához szükség volt a robbanóeszköz helyszíni hatástalanítására, ehhez mintegy 200 méter sugarú körben kellett lezárni az érintett területet. A tűzszerészek sikeresen eltávolították a légibomba orr-gyújtószerkezetét.
  • Ugyancsak egy 50 kilogrammos, de német gyártmányú rombolóbomba került elő földmunkák során, egy társasház udvarán az I. kerületi Dezső utcában. A helyszínre érkezett tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezete a becsapódás során működésképtelenné vált, így a légibombát elszállították és megsemmisítették a katonák.
  • A monori Ipar utcában, egy homlokrakodó kanalának peremén lógva fogadta a tűzszerészeket a képen látható 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát. Az eszköz betonalap ásása közben került elő és a kiemelt földdel együtt kerülhetett a fotón látható pozícióba. Elszállították és meg is semmisítették a robbanótestet.
  • Feltételezett robbanóeszközre bukkantak földmunkák során a gyöngyösi Kiss Péter utcában. A helyszínre érkezett a tűzszerész járőr parancsnoka, megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 45 milliméteres páncéltörő gránát került elő. Az eszköz szállítható állapotban volt, így el is vitték azt későbbi megsemmisítés végett.

Júniusban az ezred megjelent a XIV. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválon, majd a repülőgépek és veteránjárművek mellett alakulatuk tűzszerészei is bemutatkoztak a Dunakeszi Repülőnap és Veteránjármű Találkozón.