Új miniszteri biztosokat nevezett ki Varga Judit

2022.07.07. 15:31
Kónya Istvánt, Németh Balázs Sándort és Wopera Zsuzsannát nevezte ki az igazságügyitárca-vezető, akinek a Hivatalos Értesítőben jelentek meg az utasításai.

Varga Judit „a büntető anyagi, eljárási és büntetés-végrehajtási jogi tárgyú törvények hatályosulásának, jogalkalmazói gyakorlatának nyomon követésére, az azzal összefüggő feladatok összehangolására” két évre nevezte ki Kónya Istvánt – derült ki a Magyar Közlönyből, amelyet a 24.hu szúrt ki.

Kónya István számos törvény módosítására tehet javaslatot. A miniszteri utasítás szerint

  1. a jogalkalmazói gyakorlat nyomon követése alapján szakmai javaslatot tesz a büntetőjogi tárgyú törvények, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény továbbfejlesztésére;
  2. a büntető anyagi, eljárási és büntetés-végrehajtási jogi tárgyú törvények hatályosulásának nyomon követése alapján szakmai javaslatot tesz e törvények módosítására;
  3. részt vesz az Igazságügyi Minisztérium büntetőjogi jogalkotást érintő tevékenységének és eredményeinek kommunikációjában;
  4. vizsgálja a bíróságok ítélkezési gyakorlatát;
  5. javaslatot tesz a jogalkalmazás egységesítését szolgáló képzési programok tárgykörére, a képzések metodikájára, ezért kapcsolatot tart a Magyar Igazságügyi Akadémiával;
  6. figyelemmel kíséri a Kúria büntetőjogi tárgyú joggyakorlat-elemző munkájának működését, ennek keretében a kormányzati közpolitikai célkitűzésekkel összhangban javaslatokat fogalmaz meg a vizsgálandó témákkal kapcsolatban;
  7. figyelemmel kíséri a büntetőeljárások időszerűségét, vizsgálja az eljárások hosszát befolyásoló tényezőket, és javaslatot fogalmaz meg az eljárási időtartam csökkentésére;
  8. feladata ellátása érdekében kapcsolatot tarthat az Országos Bírósági Hivatallal, a Kúriával, a Legfőbb Ügyészséggel és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával.

A miniszter Németh Balázs Sándort az igazságügyi nyilvántartórendszerek koncepciójának megalkotásáért, előkészítéséért és fejlesztésének összehangolásáért felelős biztossá nevezte ki.

  • Ő felel a feladatkörébe tartozó jogszabálytervezetek és vezetői döntések szakmai előkészítéséért és végrehajtásáért, összehangolja az abban közreműködő szervezeti egységek munkáját, ellenőrzi a kiadott feladatok végrehajtását.
  • Felel az Integrált Jogalkotási Rendszer és a Jogi Személyek Egységes Nyilvántartása üzemeltetésével, fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért.
  • Tevékenységét a tárca feladat- és hatáskörrel rendelkező politikai felső vezetőivel és szakmai felső vezetőivel egyeztetve végzi.
  • Megbízatása keretei között egyeztetést folytathat a feladat- és hatáskörrel érintett központi államigazgatási szervekkel.

A miniszter a családjogi szabályozás és joggyakorlat összehangolásáért felelős biztossá nevezte ki Wopera Zsuzsannát.

  • Két évig az ő feladata lesz összehangolni az igazságügyi tárca feladat- és hatáskörébe tartozó családjogi tárgyú eljárásokat szabályozó jogszabálytervezetek, vezetői döntések előkészítését és végrehajtását.
  • Figyelemmel kell kísérnie a családjogi tárgyú polgári peres, polgári nemperes és hatósági eljárások hatályosulási tapasztalatait, és ezek alapján továbbfejlesztésükre javaslatot kell tennie. 
  • A családjogi joggyakorlat továbbfejlesztéséért kapcsolatot tart az érintett szakmai szervezetekkel, képzési programokra tesz javaslatot.