Müller Cecília: Aki ezeket érzi, ne induljon el!

DMARC20220111002
2022.07.14. 11:34

A nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent – közölte az országos tiszti főorvos az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Müller Cecília azt mondta: ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron-variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak – mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy ezeknek a fertőzőképessége magasabb.

Az országos tiszti főorvos különösen fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához, és

ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést.

Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Arról is beszélt, hogy az oltásokat némileg „kikerülik” az új variánsok, az oltottak is meg tudnak fertőződni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba.

A védőoltások fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Mónus Márton / MTI)