Megnyílik az inotai hőerőmű

DMOHA20220716012
2022.07.18. 15:15
Hosszú idő óta egy lélek sem járt a hőerőmű területén, most újra megnyitja kapuit az inotai komplexum.

Az INOTA [re]opening, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális pályázatának egyik nyertese nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a közönség előtt – írja az Építészfórum.

Izgalmas napok ezek, ugyanis az inotai hőerőműegyüttese közel 50 évig szolgáltatott áramot a magyarországi elektromos hálózatba, 

bezárása óta pedig a Szárnyas fejvadász 2049 stábján, néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki. 

Az INOTA [re]opening alkalmaival a Centrum Production audiovizuális eseménysorozattal tölti meg 2022 júliusában és augusztusában az ipari örökséget és a mozaikokkal díszített művelődési házának épületét. 

Az első nyitány már meg is történt, július 16-án, ezután pedig augusztus 26. és 28. között készül majd turnusosan látogatható fényinstalláció a 8-as főút melletti gigantikus kürtőben. 

Utóbbin a Túrajó séták résztvevői megismerhetik Inota történetét, és megtudhatják, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott készenléti lakótelepen, és általában mit jelentett a jólét a Kádár-rendszerben.

(Borítókép: Közönség a magyar Zagar AV Experience és a képzenei expedíciókat szerkesztő Let it Be! art agency előadásán az egykori Inotai Hőerőmű Művelődési Házában 2022. július 16-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)