Karácsony Gergely: A kormány ma pofátlanul einstandolt négy fővárosi közterületet

image 6483441 (29)
2022.07.19. 16:06
Négy közterület került át a főváros tulajdonából az V. kerületi önkormányzathoz. A Fővárosi Önkormányzat az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Négy fővárosi tulajdonú közterületet adott át az V. kerületi fideszes vezetésű önkormányzatnak július 19-én a kormány – számolt be Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Miközben a kormány Brüsszelben éppen Magyarország jogállami működését bizonygatja, itthon pont az ellenkezőjét teszi, ugyanis a kormánytöbbség ma pofátlanul, kártalanítás nélkül einstandolt négy fővárosi tulajdonú közterületet, köztük a Vörösmarty és a Széchenyi István teret, majd azon nyomban át is adta azokat a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak

– írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester kiemelte, hogy a döntéssel szemben előzetesen mind a Pénzügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Belügyminisztérium masszív alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg, eredménytelenül.

Szerinte a terek azért lehettek fontosak, mert elképzelhető, hogy „a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt akarják NER-esíteni, megkárosítva ezzel számos, nyílt pályázaton kiválasztott családi vállalkozást, vagy esetleg Tiborcz István Széchenyi téri szállodaprojektjét akarják egyengetni”.

Az biztos: sikerült kecskére bízni a káposztát azzal, hogy a közvagyon feléléséről messze földön híres kerületnek adta hűbérbe a budapestiek vagyonát

– fogalmazott a főpolgármester.

Az ügyben az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul, valamint a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az Alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében – zárta a bejegyzését Karácsony Gergely.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2021. október 3-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)