Rossz hírt kaptak az Olaszországba utazók

GettyImages-904563900
2022.07.29. 10:23
Goro és Cattolica között baktériumfertőzés veszélye miatt 14 partszakaszon tilos a tengeri fürdőzés.

Fürdési tilalmat rendeltek el az Adriai-tengerben Rimini térségében 14 partszakaszon – írta meg az utazomajom.hu. Az ok ugyanaz, mint három évvel ezelőtt, vagyis a megengedett határérték fölé emelkedett az Escherichia coli baktérium mennyisége a tenger vizében, emiatt mindenki fokozott fertőzésveszélynek teszi ki magát, aki az érintett partszakaszon fürödni megy.

A piros az tilos

A magas koncentrációt a tenger vizének monitorozásával megbízott szakértők július 26-án észlelték először, és meg is hozták az ilyenkor szokásos intézkedéseket.

A fürdőhelyek piros-fehér zászlók és figyelmeztető táblák kihelyezésével kötelesek felhívni a tengerparton tartózkodók figyelmét a fertőzésveszélyre.

Természetesen azt senkinek sem tilthatják meg, hogy ennek ellenére megmártózzon a tengerben, de ha emiatt fertőződik az Escherichia coli baktériummal, akkor csak magát okolhatja. Az Escherichia coli baktérium egyes törzsei ugyanis a vérhashoz hasonló tüneteket okozhatnak.

A meleg is okozhatja

A szakemberek szerint a rendkívüli hőség, a száraz időjárás és a tenger vizébe kerülő szennyvíz is okozhatta a baktérium elszaporodását Rimini környékén. A veszélyhelyzet miatt Rimini önkormányzata ma rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák, milyen intézkedéseket tegyenek a fertőzésveszély elhárítására.

Aki tehát Rimini térségében nyaral, vagy most készül odautazni, tájékozódjon, hol és milyen feltételekkel lehet fürdeni a tengerben.

(Borítókép: Emberek pihennek egy strandon Riminiben 2020. június 2-án. Fotó:  Hermes Images / AGF / Universal Images / Getty Images)