EBESZ: Szakszerűen bonyolították le a magyar választásokat, de vannak aggályos pontok

2022.07.29. 21:48
A magyarországi parlamenti választások és népszavazás lebonyolítása jó volt, de problémát okozott az egyenlő feltételek hiánya − áll a szervezet magyar választásokról szóló végleges jelentésében.

Bár a versengő felek nagyrészt szabadon kampányolhattak, a kormánykoalíció és a kormány üzenetei és tevékenységei között jelentős átfedések voltak. A jelöltek regisztrációja inkluzív volt, és a választóknak különböző alternatívákat kínált, de az elfogult híradások korlátozták a választók lehetőségét arra, hogy tájékozott döntést hozzanak − írta a szervezet.

A végleges jelentés harminc ajánlást tartalmaz a választások lebonyolításának javítására és az arra irányuló erőfeszítések támogatására, hogy a választások „még inkább összhangban legyenek az EBESZ valamennyi országa által vállalt kötelezettségekkel, valamint a demokratikus választásokra vonatkozó egyéb nemzetközi kötelezettségekkel és normákkal”.

A legfontosabb ajánlások a következők:

  • A közigazgatási forrásokkal való visszaélés − beleértve a közhivatallal való visszaélést is − elleni küzdelem jogi keretének felülvizsgálata annak érdekében, hogy minden résztvevő számára egyenlő feltételeket biztosítsanak.
  • A választási vitarendezési keret felülvizsgálata annak biztosítása érdekében, hogy minden választópolgárnak hatékony eszközei legyenek a közigazgatási határozatok elleni fellebbezésre.
  • A választási folyamat valamennyi szakaszának polgári megfigyelők általi megfigyeléséről való rendelkezés.
  • A választókerületek határainak meghatározására vonatkozó jogi keretnek a nemzetközi normákkal és a bevált gyakorlattal való összhangba hozása a szavazati egyenlőség biztosítása érdekében.
  • A törvény felülvizsgálata annak érdekében, hogy a közszolgálati és a magántulajdonban lévő műsorszolgáltató médiumok kötelesek legyenek tisztességesen és pártatlanul tudósítani a választási kampányról, és a média számára biztosítani kell a nyilvános információkhoz való hozzáférést.
  • A választói regisztráció és az országon kívüli szavazási eljárások harmonizálása valamennyi külföldi állampolgár számára.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-posztjában üdvözölte azt, hogy a szervezet 

megerősítette, amit a magyar állampolgárok és mintegy 900 nemzetközi megfigyelő már áprilisban is megállapíthatott, azaz hogy az április 3-án megtartott parlamenti választások és a népszavazás lebonyolítása szakszerű és jól szervezett volt, a jogszabályi környezet pedig megfelelő alapot biztosít a demokratikus választások lebonyolításához.

A végleges jelentés gyakorlatilag ugyanazokat az állításokat tartalmazza, mint a közvetlenül a választás után kiadott gyorsjelentés. Mint azt megírtuk, akkor az egyik leglényegesebb megállapításuk az volt, hogy a választáson nem voltak egyenlők az erőviszonyok.

Bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a kormánypártoknak lejtett.

A misszió megállapította, hogy a jogi keret megfelelő alapot biztosít a demokratikus választás lebonyolításához, de több esetben nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A választás napja békésen telt, a megfigyelők jól szervezettnek, rendezettnek és gördülékenynek értékelték a folyamatot.