Szijjártó Péter: Kikérem magamnak, teljesen nyíltan fenyegettem meg őket

D  YT20220730025
2022.07.31. 08:09
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MCC Fesztivál pódiumbeszélgetésén fejtette ki, mit gondol az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének gondolatairól, miszerint Magyarországon hanyatlik a demokrácia. A miniszter kiemelte: „elég volt abból, hogy hülyének nézzék a magyarokat, hogy lekicsinyeljék és hogy lekezelő módon bánjanak velük”.

David Pressman Washington leendő budapesti nagykövete élesen bírálta Magyarországot. Június végén úgy fogalmazott, hogy: Magyarországon hanyatlik a demokrácia és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MCC Fesztiválon fejtette ki véleményét az amerikai diplomata gondolatairól.

Mint mondta, Magyarország „tisztelettel várja a nagykövet urat, mert akárkit küld ide az Amerikai Egyesült Államok elnöke, ő az Amerikai Egyesült Államok képviselője és a kölcsönös tisztelet talaján állva kívánunk együttműködést felépíteni vele, és az általa képviselt országgal is”. Azonban kiemelte, hogy amikor Magyarország nagyköveteket küld más országokba, „akkor nem azért teszi, hogy helytartók legyenek és hogy belebeszéljenek a célállomásul szolgáló ország belpolitikai viszonyaiba”.

Tehát én kifejezetten meg szoktam tiltani, hogy politikai véleményt mondjanak az adott ország belpolitikai folyamatairól, meg szoktam tiltani, hogy demonstrációkon vegyenek részt, meg hogy ilyen közös elítélő nyilatkozatokat fogalmazzanak meg belpolitikai kérdésekben, mert nem ez a dolguk

– fogalmazott Szijjártó, hozzátéve: „mi nem tudhatjuk jobban hogy mi jó az adott országnak”. Úgy gondolja, „ha azok, akik ott élnek, azt gondolják, hogy az rossz, ami van, akkor a következő választáson világos döntést hoznak és elzavarják azokat, akik olyan viszonyokat teremtettek, ami nekik rossz”. Hozzátette: „ehhez képest azt hallani, Magyarországon milyen szörnyű helyzet van, és ezt kikérjük magunknak”. Úgy véli, azt, hogy a magyar emberek 12 év kormányzás után soha nem látott támogatással újraválasztották a kormányt, tiszteletben kell tartani.

Senki ne nézze hülyének a magyarokat

– húzta alá, valamint nagy tisztelettel arra kéri a diplomatákat, akik Magyarországra érkeznek, hogy „ne beszéljenek bele a magyarországi folyamatokba, mert nincs közük hozzá”.

Nyíltan fenyegette meg a nagyköveteket

Emlékeztetett arra is, hogy ellenzéki sajtó a választás előtt azt írta a külügyminiszterről, hogy burkoltan megfenyegette a nyugati vagy európai nagyköveteket, hogyha beleavatkoznak a választásokba, akkor majd baj lesz az együttműködéssel. Amire úgy fogalmazott:

Kikérem magamnak, teljesen nyíltan fenyegettem meg őket. Mind a 26 diplomatának szemtől szemben fejtette ki, hogyha a magyar parlamenti választás alatt szükségét érzik annak, hogy közös platformokról bírálják a magyar embereket, a magyar választási folyamatot, a magyar politikai szereplőket és beavatkoznak a magyar választásba, tényleg baj lesz az együttműködéssel. Osztályvezetői szint fölött nem fognak tudni kapcsolatot tartani a magyar államigazgatással.

A beszélgetés végén Szijjártó Péter azt mondta, „elég volt abból, hogy hülyének nézzék a magyarokat, hogy lekicsinyeljék és hogy lekezelő módon bánjanak velük”.

Mi is egy állam vagyunk, ezeréves keresztény államisággal rendelkezünk. Itt az ideje, hogy ennek megfelelően viselkedjünk

– zárta a miniszter. 

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten 2022. július 30-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)