Nagy krízist okoznak az üres praxisok

2022.08.02. 10:10
Nagy gondokkal küzd az alapellátás a Központi Statisztikai Hivatal 2021-es adatai szerint, ugyanis több mint másfélszeresére emelkedett a helyettesítésben ellátott praxisok száma az elmúlt öt évben.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból kiderült, Magyarországon 2020-ban 5895 háziorvos és házi gyermekorvos dolgozott, az elmúlt öt évben pedig 58 praxis szűnt meg a 2021-es jelentés szerint. Ez azért feltűnő, mert Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Szervezetének elnöke tavaly ilyenkor arról számolt be, hogy 233 háziorvos szüntette meg a praxisát. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság július 1-jei adatai alapján pedig 842 tartósan üresen álló praxis van az országban, amiből 600 háziorvosi, 242 pedig fogorvosi körzet. Ennek hátterében úgy vélik, minden bizonnyal az orvosok korfája áll, ugyanis az alapellátásban dolgozók csaknem fele 56–65 év közötti, valamint harminc százalékuk a nyugdíjkorhatáron is átesett. 

Jelentősen csökkent a háziorvosok és a házi gyermekorvosok száma

De a praxisok megszűnésénél is nagyobb számban csökkent az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma. 2021-hez képest kettő, míg az elmúlt öt évhez képest csaknem öt százalékkal kevesebben fogadják a betegeket – figyelte meg a Napi.hu. Létszámuk 6013-ról 5895-re csökkent.

A pandémia miatt pedig egyre gyakoribbá vált a telemediciális ellátás, mint például a távleletezés, az e-receptek felírása és a telefonos tanácsadás. Mint írták, a háziorvosi forgalom csaknem öt százaléka volt telemediciális ellátás a 2020-as évben, 2021-ben ez 13 százalékra nőtt.

Nagy krízist okozott az üres praxisok száma is. Mint írták, az idei 842 üres praxis helyett még 928 körzetben nem volt orvos, és helyettesítéssel kellett megoldani a betegek alapellátását. Két évvel ezelőtt a praxisok tizedében helyettesítésben látták el a betegeket, és ezek 93 százalékában egyáltalán nem volt állandó orvos.