Soha nem látott képzéseket indítanak több magyar egyetemen is

2022.08.09. 16:33
Szeptembertől kezdve 17 magyar egyetem hallgatói tanulhatják a világűr-politikai tanácsadó képzés alapjait, űrélettant és -táplálkozást, valamint nemzetközi űrjogot és űrgazdaságot is.

Szeptembertől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) világűr-politikai tanácsadó képzés indul az UniSpace program keretein belül. Az új tanévben indított szakirányú továbbképzés az űrtudomány és űrtechnológia alapjaihoz, az űrélettanhoz és -táplálkozáshoz, valamint a nemzetközi joghoz és az űrgazdaság alapjaihoz nyújt felkészítést – írja a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A magyar kormány által elfogadott űrstratégiai dokumentum célkitűzéseivel összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy a UniSpace-program keretében négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson – olvasható a program ismertetésében.

Az UniSpace által indított program képzései három félévet ölelnek fel, az első szemesztert azonban mindenki közösen kezdi: a hallgatók minden szóban forgó tudományterület lényeges alapismereteit elsajátítják. A második és harmadik szemeszter képzésenként és tudományterületenként mélyíti el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket. Emellett a hallgatók e szemesztereknél is áthallgatnak a többi szakirányra – ismertette az NKE.

Azok a szakemberek, akik 2024-re az UniSpace-program keretén belül megszerzik az oklevelüket, versenyképes és unikális tudással fognak rendelkezni, aminek nagy hasznát veszik mind a hazai, mind pedig a nemzetközi pályán. Ez pedig egyedülálló elhelyezkedési lehetőséget biztosít számukra a munkaerőpiacon.