Az államhoz került a Siklósi Kórház

2022.08.16. 12:19
A Mega-Logistoc Zrt. az orvosbéremelés és az energiaköltségek megugrása miatt nem tudta tovább üzemeltetni a siklósi kórházat, ezért maga ajánlotta fel az államnak a tulajdonrész megvételét.

Múlt pénteken jelent meg az a kormányhatározat, amely kimondja, hogy az állam megvásárolja a Siklósi Kórház Nonprofit Kft.-ben a Mega-Logistic Zrt. által birtokolt 74,4 százalékos tulajdonrészt. Ezzel az intézkedéssel az intézmény száz százalékban a magyar állam tulajdonába kerül: 1,82 milliárdjába került ez a kormánynak. 

A kórház működéséhez a jelen állapotban havi szintű finanszírozás szükséges, amely társaságunknak is több esetben átmeneti likviditási nehézségeket okozott. Ezért ajánlottuk fel a magyar állam részére az üzletrészünk megvásárlását

– írta a cég.

Az intézmény tulajdonosának változása azt is jelenti, hogy minden munkaszerződést újra kell írni, és akik nem vállalják a munka megváltozott feltételeit (például a szolgálati jogviszonyt), azoknak a végkielégítést is ki kell fizetni. A Mega-Logistic még 2004-ben vásárolta meg az intézmény 85 százalékát a városi önkormányzattól, amely akkor a csőd szélén állt – írja a Népszava

A cég azonnal stabilizálta a kórház helyzetét, amint átvette az intézményt 2004-ben – olvasható a lapnak küldött válaszukban. A magyar állam az önkormányzati kórházak 2012-es államosításkor lett a cég társtulajdonosa: ez egyedülálló tulajdonosi szerkezetet eredményezett. 

A Siklósi Kórház az utóbbi időben részben a járvány miatt, részben az állami bérkorrekció hiánya miatt ismételten a társaság jelentős összegű támogatására szorult annak érdekében, hogy működni tudjon – írják a Népszavához eljuttatott közleményben. A fenntartás problémáit pedig csak tovább mélyítette a drasztikusan emelkedő energiaár. A társaság közel hatszázmillió forintot biztosított az intézménynek kölcsön formájában, amelynek a visszafizetése még meg sem kezdődött.