Kisfaludy László: 20 Celsius-fok fölött nem kell további fűtést biztosítani az iskolákban

D NOE20220502015
2022.08.16. 12:01
A magyar köznevelési helyettes államtitkár szerint amennyiben a tantermek és a csoportszobák elérik a 20 Celsius-fokos hőmérsékletet a téli hónapokban, nem szükséges további hőmérsékletet biztosítania az intézményeknek. Kisfaludy László Tényi István kérdéseire adott választ levélben.

Abban az esetben, ha a tantermekben és a csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges tovább biztosítani a fűtést – derítette ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből Tényi István. 

A feljelentéseiről híres Tényi azután kereste meg a köznevelésért felelős Belügyminisztériumot, hogy kiderült, arra utasította a szaktárca a tankerületeket, hogy mérjék fel, van-e lehetőség az intézményekben gázról fatüzelésre történő átállásra, valamint kályhák beszerzésére. 

A közszereplő arra volt kíváncsi, hogy a rohamosan növekvő energiaárak mellett milyen mértékben kell a jogszabályban előírt minimális 20 Celsius-fok fölé emelni a tantermek és a csoportszobák hőmérsékletét. Amire a köznevelési helyettes államtitkár azt válaszolta: semmilyen mértékben. Mint írta,

a minimális hőfok kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani.

Mivel ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet. A Népszava ugyanakkor kiemeli, hogy a rendelet azért is kirívó, mert egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet a szellemi munka esetén 20-22 fokban határozza meg a téli hónapokban biztosítandó hőmérsékletet.

Több intézmény is online oktatásra állhat át

A Pedagógusok Demokratikus Szövetségének tagja ezzel ellentétben azt mondja, hogy bár az iskolák működéséről szóló rendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ez nem azt jelenti, hogy maximum ilyen hőmérsékletűek lehetnek az intézmények, hanem azt, hogy ha ez alá csökkenne a hőmérséklet – és két napig ilyen is marad –, rendkívüli szünetet kell elrendelni.

Nagy Erzsébet érdekvédő kiemelte: „cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkártól az, hogy a minimumot képzeli el optimálisnak. Valamint szinte biztos abban, hogy a hidegebb hónapokra több oktatási intézmény online oktatásra áll majd át, ha a kormány az iskolák és óvodák fűtésén szeretne majd spórolni. 

(Borítókép: Diákok és tanáruk egy budapesti gimnáziumban  2022. május 2-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)