Lángokban áll a Mecsek

2022.08.18. 16:54
Nagy területen ég az erdő és a bozótos Pécs külterületén, az Akó dűlőben. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint épületekbe is belekapott a tűz, amely gyorsan terjed az erős szélben.

A nagy erőkkel kivonuló pécsi, szigetvári és komlói hivatásos, valamint a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat. További egységek is elindultak a helyszínre.

Az autóforgalom fékezésére is szükség van, mert a szűk utcákban a kiérkező tűzoltóautóknak önmagában is nagyon nehéz közlekedni. 

Egy helyi lakos arról számolt be, hogy az ő kertjét is porrá égette a tűz, illetve több más kertet, sőt házat is elpusztított. A lángoknak már több gócpontjuk is van, amelyeket a tűzoltók megfeszített erőkkel próbálnak eloltani. Az egységek ahonnan csak tudnak, próbálnak vizet nyerni az oltáshoz, ebben a Tettye Forrásház autói is a segítségükre siettek.

A közelben több lakóház is van a hétvégi házak mellett, ezeknek tulajdonosai aggódnak ingatlanuk biztonságáért, mert a lángok nagyon közel vannak hozzájuk. A tűz a nagy szél miatt folyamatosan terjed, kap bele a környező házakba, a megyébő:l minden mozdítható egység a helyszínen van – írja a bama.hu.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Horváth Nikolett Csilla arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több hétvégi ház is lángra kapott, miután meggyulladt egy bozótos a város hétvégi házas, gyümölcsöskertekkel tarkított városrészében, az Akó dűlő környékén. Közösségi oldalakon publikált olvasói fotók tanúsága szerint Patacs városrésztől északra gomolyog a füst a hegyoldalban. Sérültről egyelőre nem értesült a katasztrófavédelem.

Már több mint százan oltják a lángokat

Frissítés 19:30-kor : Már csaknem százhúsz tűzoltó oltja a lángokat Pécs külterületén, az Akó dűlő  környékén, ahol erdő és bozótos gyulladt ki. Több hektárra terjed ki a tűz, amely hétvégi és lakóházakat is érintett. Közülük három leégett, és három gázpalack is felrobbant - közölte a katasztrófavédelem. 

A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi és a pogányi önkéntes tűzoltók összesen harminchat tűzoltójárművel vannak a helyszínen, és a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

A helyi vízszolgáltatást biztosító Tettye Forrásház Zrt. a közösségi oldalán arra kérte Éger-völgy, Ürög és Patacs városrész lakóit, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet.

Frissítés 20:25-kor : Csetényi Éva, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI kérdésére azt mondta: a rendőrség ismeretlen személy ellen indított nyomozást gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás miatt. Megkezdték egy férfi előállítását, de a kihallgatása még nem történhetett meg, mert őt jelenleg füstmérgezéssel egy kórházban kezelik.