Meghalt a magyar mentésügy egyik legnagyobb ikonja

2022.08.19. 13:31 Módosítva: 2022.08.19. 13:31
Nyolcvanhárom éves korában meghalt az Országos Mentőszolgálat legendás főorvosa, dr. Szegeczky Dezső. A szakember fiatalon kezdett, ötvenéves pályafutása alatt rengeteg ember életét mentette meg. Halála leírhatatlan űrt hagy bajtársai körében.

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztban jelentette be, hogy életének 83. évében meghalt a szolgálat történelmének egyik legjelentősebb főorvosa, dr. Szegeczky Dezső.  Mint írták, a mindig kedves, rendkívül halk szavú mentőorvos a legkiemelkedőbb tudású szakemberek közé tartozott, akik valaha a mentőknél teljesítettek szolgálatot.

A bejegyzésben kiemelték, nem volt a mentésnek olyan szakterülete, amelynek gyakorlatát ne ismerte és ne fejlesztette volna. A rendkívüli tudású orvos fiatalon került a mentőkhöz, így az elmúlt több mint 50 év alatt jelentős mértékben alakította a helyszíni betegellátás fejlődését egész Magyarországon. Többek között elszánt harcosa volt a hazai légi mentés megteremtésének és felépítésének, valamint alapítója volt a hazai sürgősségi gyermekgyógyászatnak és a gyermekmentésnek, de az egyetemi és egyéb szakoktatások legendás tanára is volt.

A mosolygós szakember, aki 1963-tól 2013-ig tartó ötvenéves szolgálata alatt megszámlálhatatlan életet mentett meg, leírhatatlan űrt hagy maga után bajtársai körében. Az Országos Mentőszolgálat saját halottjának tekinti a magyar mentésügy ikonját.