Brutálisan ütőképes Bayraktar harci drónok beszerzését fontolgatja a kormány

GettyImages-1399775970
2022.08.19. 10:58
Palkovics László egy török hírügynökségnek adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarország a Baykar török vállalat nagy sikerű drónjainak beszerzésén gondolkodik. Az innovációs és technológiai miniszter azt is elmondta, hogy a magyar hadsereg úgy döntött, hogy török védelmi ipari termékeket vásárol.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy török állami hírügynökségnek beszélt elsőként arról, hogy a magyar kormány az ukrán–orosz háborúban nagy sikert arató Bayraktar TB2-es pilóta nélküli harci repülőgépek beszerzését fontolgatja. 

Olcsóbb és hatékonyabb technológia, mint mások

– válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy Magyarország gondolkodott-e már a Baykar török vállalat drónjainak beszerzésén.

Palkovics azután adott interjút a török AA lapnak, hogy hivatalos látogatásra érkezett Ankarába. A miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel folytatott megbeszélésén a kétoldalú ipari és technológiai együttműködés fejlesztéséről tárgyalt, és kijelentette: Magyarországnak fontos együttműködése van Törökországgal az építőiparban és a védelmi iparban egyaránt. Majd elmondta, ennek alapján a magyar hadsereg úgy döntött, hogy török védelmi ipari termékeket vásárol.

Úgy döntöttünk, hogy a páncélozott személyszállító járművek területén vezető cégtől vásárolunk termékeket. Megállapodást kötöttünk a magyarországi gyártásról is

– mondta a miniszter. Mint kiderült, a közös gyártás első szakaszában az összeszerelésre, a második szakaszban pedig a gyártásra kerül sor. De kiemelte, hogy a védelmi ipar területén más együttműködésről is szó esett, ugyanis Magyarországon van egy tesztközpont a pilóta nélküli járművek számára, és a török vállalatok is használhatják ezeket a központokat az együttműködéshez.

Palkovics kihangsúlyozta, hogy a minisztérium már elvégezte a szükséges értékeléseket a Baykar által gyártott Bayraktar UAV-k beszerzéséhez.

(Borítókép: Bayraktar TB2. Fotó: Aziz Karimov / Getty Images)