Videón a teljesen kiszáradt Tápió

2022.08.20. 07:12
Tovább szedi áldozatait az aszály, ezúttal a Tápiónak sem volt kegyelem.

Teljesen kiszáradt a Tápió Jászboldogházánál, amire a történelem során először volt példa. A patakparti állatvilág eltűnt, a gyepterület kiégett, a környéken emberemlékezet óta nem volt ekkora szárazság. A Climate Chronicles csapata a helyszínen járt, ahol készítettek egy minifilmet az ott uralkodó szárazságról.

A lapunkhoz eljuttatott videóban látszódik, hogy egy csepp víz sem maradt a folyóban, csontszáraz lett az egykori folyó helye.

A nyáron tomboló forróság és a vele járó aszály nem az első áldozatát szedi. Legutóbb az 1970-es évek elején kialakított 18 hektáros Vekerle-tó kiszárításáról írtunk, ahonnan igencsak meghökkentő dolgok kerültek elő, kezdve a bontatlan Sztár tonikkal, a pöttyös labdán át, egészen a sörösdobozokig és a különböző emléktárgyakig.

Nemrég a Bodrogközben jártunk, ahol Torma Gáborral és Lefler Mihállyal az országszerte tomboló aszályról és a gazdák jelenlegi helyzetéről beszélgettünk. Ide kattintva több részlethez juthat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.