Zivatarok miatt több megyében figyelmeztetést adtak ki

BFALU20200429009 (1)
2022.08.23. 06:20
Kedden már néhol felszakadozik a felhőzet, de több helyen még fordulhat elő csapadék. Kora reggel 13 és 18 fok között alakul a hőmérséklet, míg nappal helyenként akár 31 fokra is számíthatunk.

Kedden már gyakrabban szakadozik fel a felhőzet, de az ország néhány területén még van esély záporok és zivatarok kialakulására. 

Nyugaton, északnyugaton élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban főként az Alföldön és északon többfelé pára, köd képződhet. A kora reggeli 13 és 18 fok után 

20 és 31 fok között várható a nappali csúcshőmérséklet.

A legmelegebb Magyarország keleti és délkeleti részén lesz. 

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden négy megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat:

  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Szabolcs-Szatmár-bereg megyében.

Leginkább a keleti, északkeleti tájakon fordulhat elő néhány zivatar. Egy-egy erősebb cellához továbbra is társulhat intenzív csapadékhullás, viharos, akár 60-70 kilométer per órás széllökés, esetleg jégeső.

időjárás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fülledt lesz az időjárás 

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentésében azt írta, kedden nem várható fronthatás, ugyanakkor a változékony, néha fülledt időjárás sokak szervezetét megviselheti. 

A fülledt, párás levegő miatt egyeseknél nehézlégzés, légszomj és mellkasi panaszok is jelentkezhetnek. A zivatarok környezetében pedig az asztmások állapota jelentősen romolhat.

(Borítókép: Faludi Imre/MTI)