Szeptember elején mindenkinek érdemes lesz beadatni egy újabb Covid-oltást

D ATI20220812006
2022.08.25. 07:45
Az ötödik járványhullámban akár hatezer oltatlan halála is megelőzhető lett volna a vakcina felvételével – magyarázta egy friss kutatás alapján Oroszi Beatrix epidemiológus.

Oltásokkal több ezer haláleset lett volna megelőzhető Magyarországon a koronavírus negyedik és ötödik hullámában is, ez derült ki egy friss tanulmányból. Itthon csaknem 6100 emberrel kevesebb halt volna meg a vizsgált időszakban, ha a fertőződés előtt megkapja a három oltást – fejtette ki a tanulmány egyik szerzője, Oroszi Beatrix.

  • Azt vizsgálták, hogy a negyedik, delta-variáns okozta járványhullám és az ötödik járványhullám között hogyan változott a védőoltások védőhatása.
  • Több mint 365 ezer koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg, akik közül oltottaknak azokat tekintették, akiknek alapimmunizálásuk és emlékeztető oltásuk is volt.

Oltással 6000 életet lehetett volna megmenteni

Meghatározták, hogy hány megbetegedés, illetve haláleset fordult elő ezen idő alatt az oltottak és a nem oltottak körében, és ebből számolták ki, hogy mi lett volna akkor, ha a teljesen oltottak halálozási kockázatával rendelkeztek volna az oltatlanok is – írja a Portfolio.

A körükben a vizsgált időszak alatt 529 fő halt volna meg, ezzel szemben a valós adat az 6626 elhunyt, tehát a különbség 14 hét, három hónap alatt több mint hatezer fő, akinek az élete megmenthető lett volna, ha elfogadja a védőoltásokat

– mondta a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projekt egyik vezető munkatársa, hozzátéve: érdemes bízni a vakcinákban, hiszen a védőoltások már nagyon sokszor bizonyítottak, sok fertőző betegséget sikerült felszámolni és visszaszorítani a segítségükkel.

„A Covid–19 is egy olyan fertőző betegség, amelyet védőoltással szépen vissza lehet szorítani” – emelte ki Oroszi Beatrix, aki 65 év alatt az egészségi állapotot az életkornál is fontosabb tényezőnek tartja, és elmondta, miképpen javasolt időzíteni az emlékeztető oltást.

Azoknak, akik legalább 4-5 hónappal korábban kapták meg a védőoltást, idősek, vagy van krónikus alapbetegségük, minél előbb készüljenek fel az őszi légútivírus-szezonra, és kérjék az emlékeztető védőoltást, mert fontos, hogy felkészítsék a szervezetüket az őszi–téli szezonra.

5 megyében nőttek, 14-ben és Budapesten viszont csökkentek az esetszámok

Augusztus eleje óta ismét csökkennek a fertőzésszámok a hazai koronavírus-járványban, vannak azonban olyan megyék, ahol a nyári tetőzéshez közeli szinten tartózkodik még a koronavírus. A koronavirus.gov.hu kormányzati portál szerdán közzétett adatai szerint tovább enyhült a kisebbfajta nyári járványhullám: 14 742 új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten Magyarországon, ami újabb 9%-os csökkenést jelent az előző héthez képest. A halálesetek száma 8%-kal 108-ra csökkent. 

A Portfolio heti koronavírustérképe azt mutatja, hogy a népességarányos fertőzésszám Baranya, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében volt a múlt héten a legmagasabb, Komárom-Esztergom és Vas megyében, illetve Budapesten pedig a legalacsonyabb. A gazdaságilag aktívabb régiók kisebb esetszáma általában a járványhullámok leszálló ágát jelzi.

Az előző héthez képest mindössze 5 olyan megye volt, ahol még emelkedtek az esetszámok, és 14 olyan, valamint Budapest, ahol már csökkentek. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jelenlegi adatok alapján semmilyen szigorítás nem várható a közeljövőben. 

(Borítókép: Beoltanak egy férfit a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal 2022. augusztus 12-én. Fotó: Balázs Attila/MTI)